KURTI DOBIO PACKE OD EU: Sporazum o Zajednici srpskih opština MORA DA SE SPROVEDE!
Foto: Profimedia

PRIŠTINA NE POŠTUJE SPORAZUM

KURTI DOBIO PACKE OD EU: Sporazum o Zajednici srpskih opština MORA DA SE SPROVEDE!

Politika -

„Biće potpuno beskorisno sazivati novi sastanak ukoliko vidimo da ovi uslovi nisu ispunjeni i da se ponovo sastajemo zbog ničeg“, ovako je Žozep Borelj opisao ishod današnjeg sastanka u Briselu između njega i Kurtija u još jednom pokušaju za susret Vučić-Kurti, pre kraja ove godine.

Neslaganja između EU i privremenog premijera bila su vidljiva i na samoj zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj su sa jedne strane govorili šef diplomatije EU i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Glavna tačka spoticanja i dalje je Zajednica srpskih opština (ZSO). Srpska strana insistira da se razgovara o tome, kao o sporazumu koji Priština nije ispunila, uz naglasak da je to „jedina obaveza koju je imala“. Kurti se sa druge strane ne pomera od stava da se radi o neustavnom sporazumu i da je Ustavni sud Kosova to potvrdio još 2015.

Evropski šef diplomatije je priznao da su njegovi napori na terenu i šatl diplomatija specijalnog evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka pokazali da ne postoji spremnost za razgovore u ovom trenutku.

Potvrđujući da je u Brisel išao desetine puta, „ponekad sa pozivnicom, ponekad ne“, Kurti kaže da je Brisel za Prištinu ipak važna prestonica napretka, ali u isto vreme i mesto rešavanja nesuglasica.

„Za našu vladu koja je najdemokratskija i najevropskija vlada od oslobođenja Kosova, EU je najvažniji projekat mira i prosperiteta na svetu od Drugog svetskog rata. Ako posrednici i fasilitatori, njegova ekselencija ambasador Borelj i Varhelji to vide kao prikladno da me pozovu na sastanak – ja ću naravno doći“, odgovorio je kosovski premijer na Boreljevu prozivku.

Tvrdi da je upravo Kosovo učinilo kompromis, te da bi voleo da nalepnica nije ni bilo, ali pošto je „postojalo insistiranje“ za vozila sa Kosova da im tablice budu prelepljene nalepnicama kada odlaze u centralnu Srbiju, on je bio primoran da primeni isti način za vozila iz Srbije.

„To je bio opipljiv rezultat, koji se postigao u Briselu i dok postoje mnogi sporazumi koji su možda imali ogroman publicitet, a malu primenu, ovaj je imao mali publicitet a punu primenu“, naglasio je.

Borelj je na temu „uspešnog sporazuma o tablicama“, kazao da je on pokazao da se upravo kroz dijalog rešavaju sva otvorena pitanja.

„I hteo bih da u potpunosti priznate važnost dijaloga kako bi se prebrodile teškoće za Kosovo na putu za punu integraciju Kosova“, odgovorio mu je evropski šef diplomatije.

Kurti sa druge strane naglašava ono što je poznat stav kosovskih vlasti: Postoje 32 sporazuma između Kosova i Srbije, odnosno Beograda i Prištine, a Srbija nije, kako tvrdi, ispunila dve trećine od tih sporazuma.

Borelj se sa druge strane nije složio sa Kurtijem da je odluka Ustavog suda Kosova prepreka za formiranje ZSO-a, podsećajući još jednom da su upravo Beograd i Priština doneli zajedničku odluku za ovaj sporazum i to dobrovljno – uz međunarodne norme.

„Tako da žao mi je premijeru, nastavićemo da od vas tražimo primenu ovog sporazuma. Znam da postoje i drugi sporazumi koji čekaju na implementaciju, znam da obe strane imaju sporazume koji nisu sprovedeni ali ovaj je veoma važan“, naglasio je Borelj.

Kurir.rs/Kossev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track