Najnovije vesti

MINISTARKA ATANASKOVIĆ: Cilj izmena Zakona o patentima usklađivanje s najnovijim propisima Evropske unije
Foto: Youtube Printscreen

Skupština Srbije

MINISTARKA ATANASKOVIĆ: Cilj izmena Zakona o patentima usklađivanje s najnovijim propisima Evropske unije

Politika

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad razmatranjem Zakona o patentima i sporazuma vlada Srbije i Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.Ministarka privrede Andjelka Atanasković rekla je poslanicima da je cilj izmena Zakona o patentima uskladjivanje sa najnovijim propisima Evropske unije i otklanjanje uočenih nedostataka u dosadašnjoj primeni.

Ministarka je pročitala i obrazloženje zakona u kojem piše da je na osnovu evropske uredbe iz 2019. godine "propisano izuzeće od zaštite sertifikatom o dodatnoj zaštiti ako se proizvodnja ili skladištenje lekova ili medicinskih proizvoda vrši na teritoriji Evropske unije za svrhe izvoza".

Ona je dodala da je Sertifikat o dodatnoj zaštiti teritorijalno pravo i da predstavlja produženje važenja patenta za najviše pet godina, a može se dobiti ako se predmet zaštite patenta odnosi na lekove i sredstva za zaštitu bilja.

Izmenama zakona uredjuje se postupak zaštite i suštinsko ispitivanje malog patenta, a propisani su i opšte prihvaćeni izuzeci koji se odnose na pronalaske iz oblasti biotehnologije, supstance, lekove, supstance ili kompozicije sadržane u stanju tehnike koje se primenjuju u hirurškom ili dijagnostičkom postupku ili postupku lečenja, biljne sorte ili životinjske rase, navedeno je u obrazloženju.

Kada je reč o potvrdjivanju sporazuma sa Mongolijom, Atanasković je rekla da je Srbija bilateralne odnose sa tom zemljom uspostavila 1956. godine, da su odnosi od tada dobri i prijateljski, ali da je ekonomska saradnja na niskom nivou.

"Nivo robne razmene je simboličan, najveća robna razmena od 1,1 milion dolara ostvarena je 2019. godine", rekla je ministarka i dodala da je bolja saradnja moguća u poljoprivredi, tekstilnoj industriji i turizmu.

Atanasković je poslanike pozvala da podrže davanje državne garancije u korist Banke Intesa i Rajfajzen banke po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas", po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda, ukupne vrednosti 40 miliona evra plus kamate.

Ministarka je dodala da će novac iz kredita biti uložen u gasifikaciju Zlatiborskog okruga.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja