SRBIJU PREDSTAVLJAO PREDSEDNIK VUČIĆ Pogledajte kako je izgledao virtuelni Samit za demokratiju u organizaciji Bajdena FOTO, VIDEO
Arhivska fotografija, Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

važan dan za srbiju

SRBIJU PREDSTAVLJAO PREDSEDNIK VUČIĆ Pogledajte kako je izgledao virtuelni Samit za demokratiju u organizaciji Bajdena FOTO, VIDEO

Politika -

VAŠINGTON/BEOGRAD - Dvodnevni virtuelni Samit za demokratiju koji je organizovao američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) održan je danas sa učešćem više od 100 zemalja, a među pozvanima nije bilo ni Rusije ni Kine.

Srbiju je na samitu koji okuplja lidere država i predstavnike vlada, predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija i tzv. Kosovo su naknadno pozvani na samit, a od zapadno-balkanske šestorke na samit nije pozvana jedino Bosna i Hercegovina.

Među učesnicima bili su predstavnici SAD, Slovačke, Moldavije, Rumunije, Gane, Novog Zelanda, Švedske, Litvanije i Letonije.

Aleksandar Vučić, Džo Bajden
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Kako je ranije saopštilo američko Ministarstvo spoljnih poslova, učesnici samita, medju kojima i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, radiće na agendi za obnovu demokratije u svetu i razgovarati o načinima suočavanja sa najvećim pretnjama po demokratiju Diskusije otvorene za javnost mogu se pratiti putem linka https://www.state.gov/summit-for-democracy/.

Bajden: Povećaćemo napore u cilju jačanja demokratije širom sveta

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas u Vašingtonu da će SAD povećati napore u cilju jačanja demokratije širom sveta i najavio veća izdvajanja novca u tu svrhu.

Otvarajući prvi Samit za demokratiju, čiji je domaćin, Bajden je rekao da danas pokreće inicijativu za obnovu demokratije u svetu, koja će preko diplomatije i programa pomoći inostranstvu, usmeriti napore na jačanje otpornosti demokratije i ljudskih prava.

"Pokrenućemo nove programe kako bismo pomogli povezivanje antikorupcijskih aktivnosti u civilnom sektoru, medijima, akademskim institucijama, kako bismo zaštitili uzbunjivače, i pomogli partnerima da iskorene pranje novca", kazao je Bajden.

On je naveo da su slobodni i nezavisni mediji "stub demokratije" koji obezbedjuje da javnost ostane informisana a vlast pod kontrolom, ocenivši da je sloboda medija "ugrožena širom sveta".

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:06

VUČIĆ: Jedna smo od retkih zemalja koja je osnovala svoj institut za veštačku inteligenciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track