SPECIJALNI RAT PROTIV SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Udar počeo slanjem sumnjivog papira u režiji tajne službe BiH?!
Foto: Tanjug

skrivene namere

SPECIJALNI RAT PROTIV SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Udar počeo slanjem sumnjivog papira u režiji tajne službe BiH?!

Politika -

Na nekoliko međunarodnih medijskih adresa stigao je dokument bez potpisa i pisan ekavicom i latiničnim pismom, a u tekstu u koji je agencija Srna imala uvid, navodi se da Beograd i Banjaluka koordiniraju aktivnosti u BiH s ciljem destabilizacije

Rukovodstvo Republike Srpske je uvereno da tajna služba Bosne i Hercegovine stoji iza papira koji je stigao na nekoliko međunarodnih medijskih adresa, a u kojem se otkriva navodna koordinacija Srbije i RS u destabilizovanju prilika u BiH. Tekst, u koji je agencija Srna imala uvid, nema potpis, pisan je ekavicom i latiničnim pismom, i sadrži navode da Beograd i Banjaluka koordiniraju aktivnosti u BiH s ciljem destabilizacije BiH.

Gomila besmislica

Na papiru su detaljno napisane navodne instrukcije o ponašanju političara i građana Srpske i Srbije, te se tako, između ostalog, naglašava da Srbija i RS treba ekonomski i infrastrukturno da se uvezuju, da državni funkcioneri Srbije ubuduće zaobilaze političare i institucije BiH što god je više moguće i da bi visoki funkcioneri RS i njeni građani trebalo da izbegavaju ambasade, konzulate i predstavništva BiH i da se u slučaju konzularne pomoći u inostranstvu obraćaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

U kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH Srni je rečeno da prvi put vide takav papir i da je iz sadržaja jasno da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH stavljena u funkciju specijalnog rata protiv RS. Kako su naveli, na papiru je gomila besmislica koje nije vredno ni komentarisati. Prema njihovim navodima, taj papir je u federalnim medijima legalizovao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

I u kabinetu predsednice RS negiraju da su ikada ranije videli takav papir i da je reč o običnom pamfletu i podmetanju smišljenom u sarajevskom podzemlju koje služi za diskreditaciju i Srbije i RS, kao i za privlačenje međunarodne pažnje.

Podmeću papir

Bivši operativac Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže za Kurir da je ovo deo hibridnog rata koji se godinama vodi protiv Srbije, ali da je sada na ovako ozbiljan način proširen i na RS.

Ljuban Karan
foto: Kurir TV

- Zapadne sile i njihove tajne službe nikad ne kažu da imaju timove za vođenje hibridnog rata, nego za odbranu od njega. Kada napadaju i rasturaju institucije BiH, oni to rade preko bošnjačkog rukovodstva i, služeći se ovakvim stvarima, predstavljaju da to radi neko drugi. U ovom slučaju Srbija i RS se optužuju za nešto što rade oni, a papir se podmeće, jer uvek deluje uverljivije i ozbiljnije kada se nešto prikaže crno na belo. Tajne metode se primenjuju i prisluškivanjem ne samo lidera RS već i političkih i državnih lidera Srbije. Treba imati na umu da je obaveštajna služba BiH odavno postala služba SDA i nju kao svoju ekspozituru koristi britanski MI6 - napominje Karan.

Željka Cvijanović o Bakirovom pozivu NATO

Nemoguća misija Izetbegovića!

Željka Cvijanović, Bakir Izetbegović
foto: Beta/Miloš Miškov, AP/Majdi Mohammed

Odgovarajući na uporne pozive lidera SDA Bakira Izetbegovića da NATO i Eufor pojačaju svoje prisustvo u BiH, predsednica RS Željka Cvijanović poručila je da u BiH nema potrebe za bilo kakvim sukobima i da su ovi pozivi bespotrebni.

- Niko ne ulazi u sukobe, nema vojnih intervencija niti kretanja ili primisli da treba da neko ratuje, ili da neko nekog čuva. Pozvao je Eufor i NATO da reaguje na šta? Da idu na RS, da disciplinuju Srbe? Šta da rade, da kažu Hrvatima da ćute što traže legitimno predstavljanje? Služi se svim i svačim da plasira različite teze. Oni su izvikali na sva zvona kako ovde postoji neki problem koji bi mogao da nas uvede u neki sukob da bi privukli međunarodnu pažnju. Ja vas pitam čime bi, ko i kako ratovao u ovoj zemlji? Dakle, nemoguća misija - rekla je ona.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

03:03

RAJIĆ POJASNIO NAJNOVIJA DEŠAVANJA U BiH: Sve je počelo od Bakira Izetbegovića, a evo šta Dodik sada radi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja