Socijalisti traže promene lokalnih vlasti

Žarko Obradović

Socijalisti traže promene lokalnih vlasti

Politika -
Novosadski odbor SNS najavio da će sutra podneti zahtev za smenu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića

BEOGRAD - Zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović izjavio je večeras da i socijalisti očekuju promene u lokalnim samoupravama, gde nisu na vlasti, ali jesu njihovi koalicioni partneri na republičkom nivou.

Povodom zahteva naprednjaka da se SPS izjasni o promeni vlasti u Novom Sadu, Leskovcu i Zaječaru, Obradović je u izjavi za RTS naveo da se priča o usklađivanju lokalne s republičkom vlašću "ne može svesti samo na tri grada". Lider SPS-a Ivica Dačić zadužio je Obradovića da sa koalicionim partnerima o tome razgovara uoči sednice Predsedništva stranke, na kojoj će u subotu biti reči o zahtevu naprednjaka.

Obradović je podsetio na stav socijalista da republički model vlasti treba preslikati na lokalu svuda gde je to moguće, istakavši da "do pre neki dan, u Novom Sadu to nije bilo moguće". "Sada je moguće. Hajde da to uradimo", rekao je zamenik predsednika SPS i dodao da to nije sporno, ali da i socijalisti očekuju promene u lokalnim samoupravama gde je više njihovih koalicionih partnera u vlasti. "U pitanju su Smederevska Palanka, Knjaževac, Osječina, Knić", rekao je Obradović, istakavši da je mnogo takvih mesta širom Srbije.

On je ukazao da "ima lokalnih samouprava gde su socijalisti osvojili najviše glasova, a nisu u vlasti, ali jesu njihovi koalicioni partneri" i zaključio da zato priča o usklađivanju lokalne s republičkom vlašću "ne može da se svede samo na tri grada koji se pominju".

U međuvremenu, novosadski odbor SNS je najavio da će sutra podneti zahtev za smenu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, za šta je potrebna podrška socijalista. Promena vlasti u pojedinim opštinama zavisi takođe od Ujedinjenih regiona Srbije, među kojima je Zaječer, ali ova stranka je zauzela stav da o strukturi vlasti na lokalu odlučuju njeni opštinski odbori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track