RATKO NIJE JEDINI! I ONI SU SPORTSKI TEREN ZAMENILI POLITIKOM: Evo koji bivši sportisti vladaju domaćom političkom scenom!
Foto: brisanje

IZ DRESA U POLITIČKI RING

RATKO NIJE JEDINI! I ONI SU SPORTSKI TEREN ZAMENILI POLITIKOM: Evo koji bivši sportisti vladaju domaćom političkom scenom!

Politika -

Čuveni rukometaš Ratko Nikolić novi je poslanik SPS u Skupštini Srbije, gde je nasledio nedavno preminulog Milutina Mrkonjića.

Ne mali broj sportista nakon završetka sportske karijere uplovio je u političke vode. Dok su se pojedini zadržali na stranačkim funkcijama, neki su dogurali i do ministarskih fotelja.

Aleksandar Šapić

SNS, predsedništvo SNS, Aleksandar Šapić
foto: Ana Paunković

Svakako jedan od najprepoznatljivijih je bivši vaterpolista Aleksandar Šapić, lider SPAS-a i dugogodišnji predsednik Opštine Novi Beograd koji je od maja ove godine i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Šapić je tokom profesionalne sportske karijere osvojio dve bronze na Olimpijskim igrama, jednu za reprezentaciju tadašnje SR Jugoslave i jednu za selekciju Srbije. Pod zastavom tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. osvojio je srebrnu medalju.

Sa svetskih prvenstava ima jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Osvojio je tri zlata i dva srebra na evropskim prvenstvima, kao i četiri zlatne i jednu srebrnu medalju Svetske lige.

U nekoliko navrata je na velikim takmičenjima proglašavan najboljim igračem i najboljim strelcem turnira. Postigao je najveći broj golova u istoriji bivše Jugoslavije i važi za jednog od najboljih vaterpolista svih vremena.

Vanja Udovičić

Vanja Udovičić
foto: MOS

Vanja Udovičić je aktuelni ministar sporta i omladine, a na toj funkciji je od avgusta 2013. Pre toga, Udovičić je bio uspešan vaterpolista koji je sa reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzane na OI 2008. u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu. Sa reprezentacijom je dva puta bio svetski šampion, 2005. u Montrealu i četiri godine kasnije u Rimu. Na svetskim šampionatima osvojio je i još po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Tri puta je osvajao titule evropskog šampiona, 2003. u Kranju, 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu. Sa evropskih prvenstva ima još po jedno srebro i bronzu. 2010. je u izboru Svetske plivačke i vaterpolo federacije (FINA) i magazina Evropske vaterpolo federacije (LEN) izabran za igrača godine. Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta u poslednjoj deceniji.

Bogdan Obradović

Bogdan Obradović
foto: @starsport

Nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije, Bogdan Obradović, četiri godine bio je poslanik naprednjaka u Narodnoj skupštini.

Pre nego što je ušetao u svet politike Obradović je bio glavni trener Kikindskog teniskog kluba sa kojim je osvojio prvo mesto u Srbiji, a trenirao je Nenada Zimonjića, Borisa Pašanskog, Novaka Đokovića i Janka Tipsarevića. Od 2007. je na mestu saveznog selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Pod njegovim vođstvom reprezentacija Srbije se 2008. kvalifikovala za Svetsku grupu, koju je igrala i naredne godine. Pobedom nad reprezentacijom Francuske u Beogradu 2010. Srbija je postala 13. nacija u istoriji koja je podigla pehar Dejvis kupa.

Vladimir Mandić

Vladimir Mandić
foto: KURIR

Nekadašnji rukometaš Vladimir Mandić već neko vreme je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Tokom rukometne karijere igrao je na poziciji levog beka. Kadetsku karijeru započeo je u Crvenoj zvezdi, a od 1997. do 2004. godine igrao je u Partizanu s kojim je osvojio najviše titula. Nakon toga igrao je u nemačkom Magdeburgu, novosadskoj Vojvodini i španskoj Altei. Sa reprezentacijom Srbije (nekada Savezna Republika Jugoslavija, a kasnije Srbija i Crna Gora) nastupio je 45 puta.

Nenad Borovčanin

Nenad Borovčanin
foto: Nemanja Nikolić

Nenad Borovčanin bio je član Glavnog odbora Socijalisticke partije Srbije (SPS), kao i državni sekretar za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta. Borovčanin je prethodno bio profesionalni bokser i šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji "Svetske bokserske organizacije" (WBO). Postao je prvak Evrope, zabeleživši 30 pobeda, bez poraza.

Ljubomir Jovanović

Ljubomir Jovanović
foto: Privatna Arhiva

Nekadašnji rukometaš Ljuba Jovanović aktuelni je direktor Sportsko-rekreativnog centra "Pionirski grad" na Košutnjaku. Jovanović je igrao na poziciji desnog beka u rukometnim klubovima Vojvodina, Proleter i Partizan.

Sa Vojvodinom je jednom osvojio Prvenstvo države i dva puta Kup Srbije. Sa juniorskom reprezentacijom Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) je 2002. godine osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, a sa seniorima učestvovao na Svetskom prvenstvu 2003.

Danilo Ikodinović i Ognjen Koroman

Danilo Ikodinović
foto: Dragana Udovičić

Bivši vaterpolista Danilo Ikodinović i bivši fubaler Ognjen Koroman pre nekoliko mesecu su pristupili Narodnoj stranci Vuka Jeremića. Oni su zauzeli funkcije predsednika i zamenika predsednika Odbora Narodne stranke za sport.

Ognjen Koroman
foto: Nemanja Nikolić

Prema nepotvrđenim informacijama, Ikodinović je nakon samo par meseci napustio Jeremićevu stranku, navodno nezadovoljan uslovima u njoj.

Kurir.rs/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja