MILANOVIĆ NE MOŽE NI PREMIJERA SOPSTVENE DRŽAVE DA UBEDI U NEŠTO, A KAMOLI EVROPSKE DRŽAVE: Jovanović o hrvatskom predsedniku!
Foto: EPA/ANTONIO BAT

bez pokrića

MILANOVIĆ NE MOŽE NI PREMIJERA SOPSTVENE DRŽAVE DA UBEDI U NEŠTO, A KAMOLI EVROPSKE DRŽAVE: Jovanović o hrvatskom predsedniku!

Politika -

Povodom obećanja predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da će lobirati da cela EU prizna nezavisnost Kosova, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Kurir da je Milanović smislio dopadljivu izjavu za posetu Prištinu, u kojoj veoma precenjuje svoje mogućnosti.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- On čak ne može ni premijera sopstvene države da ubedi u nešto, a kamoli evropske države. Njegove moći da promeni stav zemalja o nepriznavanju tzv. republike Kosovo ravne su nuli. Izgovorio je to da bi ugodio ušima svojih domaćina i da bi demonstrirao kontinuiranu istorijsku frustraciju Hrvatske prema Srbiji. Ovo je još jedan pokazatelj da je Hrvatska smetnja, jer još živi pod opterećenjem neke matrice da su Srbi četnici, a Srbija agresor, što je nonsens. Time samo odvraćaju građane Hrvatske od neophodnog puta koji vodi dobrosusedskim odnosima sa Srbijom i suživotom sa Srbima - ocenjuje naš sagovornik.

Podsetimo, posle otkazivanja posete Sarajevu zbog potencijalno opasnog dočeka u BiH, hrvatski predsednik potrudio se da za put u Prištinu pripremi dopadljivu poruku za tamošnju javnost. Tako je odmah po dolasku u dvodnevnu posetu Kosovu zatalasao region, ali i Evropu i poručio da ne razume zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, te da će se lično založiti da se to ispravi!

Opsednut Srbijom

On je nakon sastanka s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani rekao da su ljudi malo informisani o tzv. državi Kosovo.

- Meni lično Kosovo je draga država. Kosovo ima prijateljsku državu, jer ima živahnu demokratiju. Kosovo je zemlja koja će vrlo brzo u političkom pogledu moći da se pridruži međunarodnim organizacijama. Iznenađujuće je koliko se malo zna o Kosovu, čak i u zemljama EU - izjavio je Milanović na konferenciji za medije.

Na pitanje o tome da li će Srbija ući u EU bez priznanja kosovske nezavisnosti, on je rekao da za aktuelnu srpsku vladu priključenje EU nije prioritet, već da joj je, kako je naveo, važan jedino ostanak na vlasti.

- Odgovor je hipotetički, a hipotetičko je i članstvo Srbije u EU. Imamo mnogo prepreka koje nisu otklonjene i moja ocena i uverenje je da sadašnja vlast, ili čovek koji vodi Vladu Srbije, očigledno ne daje prioritet evropskim integracijama, već tome da ostane u Vladi - izjavio je Milanović, uz opasku da Hrvatska sa Srbijom treba da dovrši posao u pronalaženju nestalih u poslednjem ratu.

Novinari u Prištini su gosta iz Hrvatske pitali i da li se u Prištini oseća bezbedno, s obzirom na to da je prošle nedelje iznenada otkazao posetu Sarajevu iz bezbednosnih razloga.

- Da, ovde se osećam sigurno - rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik nije štedeo komplimente na račun Kosova, za koje je rekao da je "predivna država" u kojoj se zna šta se može očekivati od politike.

- Država s kojom znaš na čemu si - objasnio je Milanović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track