Socijalisti i URS podvili repove!

Ozbiljno shvatili Vučićevo upozorenje

Socijalisti i URS podvili repove!

Politika -
Posle pretnje lidera SNS da će se ići na nove izbore, SPS i URS obećali promenu vlasti u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu

BEOGRAD - Primirili se.SPS i URS izgleda da su ozbiljno shvatili upozorenje lidera SNS Aleksandra Vučića da će se ići na nove izbore ukoliko se ne promeni lokalna vlast u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu. Vučić im je pre dva dana dao rok do 3. septembra da se izjasne.Odgovarajući na Vučićevu prozivku, lider SPS Ivica Dačić rekao je da socijalisti očekuju da će se lokalna vlast prekomponovati u svim gradovima gde nije u skladu s republičkom i gde je to matematički izvodljivo.- Svom zameniku Žarku Obradoviću naložio sam da obavi razgovor sa SNS, URS i ostalim partijama u vezi s tim. Ne postoje nikakve nesuglasice ni sa jednim od partnera u vlasti. SPS nije u lokalnoj vlasti u mnogim opštinama i nama je u interesu da se ta situacija promeni svuda gde je to izvodljivo. To nisu nikakvi ultimatumi niti očekivanja naprednjaka, to su i naša očekivanja - kaže Dačić.Pomirljivi tonovi dolaze i iz URS. Suzana Grubješić, funkcioner URS i potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije, kaže da će URS o tome uskoro razgovarati s liderima SPS i SNS.- Razgovaraćemo i s Vučićem i s Dačićem, i verujem da ćemo doći do dogovora - kaže Grubješićeva za Kurir.Međutim, u Skupštini Leskovca, gde socijalisti treba da izađu iz koalicije sa DS, ne samo da se nije promenila vlast već su i izabrani članovi Gradskog veća i verifikovani mandati nekoliko novih odbornika. Na burnoj sednici gradske skupštine, koja je trajala dva sata, šef odborničke grupe SNS Goran Cvetanović pozvao je SPS da se pridruže „Spasovdanskoj koaliciji“.

Promene i u Knjaževcu, Kniću, Šapcu...Potpredsednik SPS Žarko Obradović precizirao je na kojim će promenama insistirati SPS.- Evo desila se pre neki dan Smederevska Palanka, reč je i o Knjaževcu, Osečini, Kniću, Šapcu, mnogo drugih gradova. Prema tome, nije priča svedena samo na ta tri grada koja se pominju - kazao je Obradović.On je dodao da svaka stranka u koaliciji ima svoje zahteve, ali da treba postići saglasnost tamo gde je to moguće matematički i može se realizovati.

Igor Pavličić: Više nemam većinuDS više nema većinu u Skupštini Novog Sada, potvrdio je za Kurir aktuelni gradonačelnik i Igor Pavličić.- Nakon saopštenja LSV jasno je da nema većine u dosadašnjem obliku. Pitanje za Ligu ostaje: Koja je cena prodaje Novog Sada? - rekao je Pavličić.Naprednjaci će sa svojim novim koalicionim partnerima DSS, SPO, RDS i „Novi Sad odmah“ danas u gradskoj skupštini podneti zahtev za sazivanje vanredne sednice, na kojoj će pokušati da formiraju novu vladajuću većinu. Za tako nešto im je potrebna i podrška socijalista, koji se još nisu oglasili tim povodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja