GDE SU I ŠTA RADE OSUĐENICI PO IZLASKU IZ HAŠKOG ZATVORA: Šljivančanin šeta unučiće, Milutinović i Plavšićeva otišli u ilegalu
Foto: BETA Amir Hamzagić, Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić, Marina Lopičić

odslužili

GDE SU I ŠTA RADE OSUĐENICI PO IZLASKU IZ HAŠKOG ZATVORA: Šljivančanin šeta unučiće, Milutinović i Plavšićeva otišli u ilegalu

Politika -

Političari i vojnici kojima se sudilo pred Haškim tribunalom nakon izlaska iz zatvora i odležanih kazni danas vode normalan život. Neki su aktivniji, neki povučeni, neki vole pažnju medija, dok drugi od njih beže ko đavo od krsta. Biljana Plavšić (91), bivša predsednica Republike Srpske, koja je 2003. pred Haškim tribunalom osuđena na 11 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH 1992-1995, danas živi povučen penzionerski život i retko se pojavljuje u medijima. Vreme provodi u Beogradu, u svom stanu u blizini Hrama Svetog Save. Retko izlazi, pogotovo od kada je početkom marta puštena iz bolnice „Dragiša Mišović“, gde se lečila od virusa korona. Plavšićka je po izlasku iz zatvora napisala knjigu „Svjedočim“, koja je izazvala različite reakcije. Desničari su je dočekali na nož, dok ju je građanska opcija primila s blagonaklonošću.

Biljana Plavšić
Biljana Plavšićfoto: Dragana Udovičić

Egzibicionista

Lider radikala Vojislav Šešelj, s druge strane, obožava medije. Što zbog prirode posla, što zbog ličnog egzibicionizma, tek Šešelj je skoro svaki dan na televiziji. Lider radikala je u aprilu 2018. pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja, prisilnog premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. Pošto se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao Hagu, pa do novembra 2014. godine, kada je pušten na privremenu slobodu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, Šešelj nakon izricanja presude nije morao na odsluženje kazne. Po povratku u Srbiju Šešelj se lečio od raka debelog creva, opake bolesti koju je na kraju uspeo da pobedi, kako je rekao, promenom načina ishrane i pažljivim slušanjem i primenom lekarskih saveta. Vratio se na čelo SRS. Od izlaska iz zatvora objavio je nekoliko knjiga.

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, dane nakon izlaska iz zatvora u junu 2011, pošto je osuđen na deset godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara 1991, provodi penzionerski. Šeta, čuva unučiće i prati politiku, a često je i u medijima, kada komentariše društveno-politička dešavanja ili neke događaje iz ratne prošlosti.

Veselin Šljivančanin
Veselin Šljivančaninfoto: Kurir televizija

Misterija

Sigurno najmisterioznija ličnost je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović. Od oslobađajuće presude, kojom je proglašen nevin po svim tačkama optužbe 2009. godine, živi potpuno povučeno i gotovo nikad se ne pojavljuje u javnosti.

Ne daje izjave za medije i ne pojavljuje se u njima. Njegov kolega Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, kog je Haški tribunal 2009. osudio na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu tokom 1999, odsluženje kazne je završio u avgustu 2015. Šainović se vratio politici i trenutno je član Predsedništva SPS. Povremeno se pojavljuje u medijima i gostuje u emisijama koje se bave političkim temama.

Vladimir Lazarević
Vladimir Lazarevićfoto: EPA/Srdjan Suki

General Vladimir Lazarević bio je komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, a kasnije i komandant Treće armije VJ. Lazarević se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2005. godine. Osuđen je 2009. na 15 godina zatvora, 2014. kazna mu je smanjena na 14 godina, a na slobodu je pušten 3. decembra 2015. godine, posle odsluženja dve trećine kazne. General Lazarević se pojavio kao predavač na Vojnoj akademiji, a ovo je izazvalo buru reakcija. Čak je i Vašington post pisao o tome.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track