TADIĆ PRAVI NOVU KOLONU ZA IZBORE: Neće ga Đilas i Jeremić, pa sam sebe kandiduje za predsednika!
Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

prestrojavanje

TADIĆ PRAVI NOVU KOLONU ZA IZBORE: Neće ga Đilas i Jeremić, pa sam sebe kandiduje za predsednika!

Politika -

Opozicioni blok uskoro će se pocepati na još jednu izbornu kolonu koju će povesti Boris Tadić. Njegova Socijaldemokratska stranka je na korak od ujedinjenja s Demokratama Srbije, Novom strankom, koalicijom manjinskih stranaka "Tolerancija" i Građanskim demokratskim forumom, a Tadić je, kako je rekao generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov, i dalje jedini kandidat opozicije s najvećim šansama da se "kredibilno suprotstavi aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću.

- O tome da li će se definitivno i kandidovati, donećemo odluku zajedno u SDS-u i na vreme. Ukoliko se pojavi kandidat za koga ćemo proceniti da ima veće šanse, ne samo da pobedi, već i da uspešno sanira sve pogubne posledice decenijske vlasti SNS, svakako da će ga socijaldemokrate podržati. S druge strane, vrlo je moguće da nam veći broj opozicionih kandidata koji maksimalno podižu izlaznost opoziciono orijentisanih birača daje veću šansu da sprečimo pobedu Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora. SDS će i ovo pitanje imati u vidu, kada budemo odlučivali o eventualnoj kandidaturi Borisa Tadića - objasnio je Samofalov za Blic.

Samofalov najavljuje da će socijaldemokrate početi kampanju za izbore tek posle božićnih praznika, čime se SDS pridružio onim opozicionim strankama koje unedogled razvlače odluku o formatu u kojem će pred birače. Tako i kolona koju predvode Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Zoran Lutovac planira da tek posle Nove godine saopšti imena svojih kandidata za predsednika i gradonačelnika Beograda, odnosno nosioca liste za prestoničke izbore i kandidata za poslanike i odbornike.

Politički analitičar Branko Radun za Kurir ocenjuje da je ovo odlaganje ključne odluke o izbornom nastupu loš start za opoziciju.

- Jasno je da opozicija ne može da se dogovori, čak ni unutar jednog bloka, kao što vidimo u grupaciji gde su Đilas i Jeremić. Nemaju kandidate i više ne može da se prikrije politička trgovina koja je u toku. Lideri traže alibi, pa kažu da je preuranjeno da izlaze s kandidatima. Pa da li treba da se čeka 1. april sa tim? Tri meseca pred izbore nemati konkretnu poruku za birače je krajnje neozbiljno i neodgovorno. Potrebno je najmanje šest meseci da se neki kandidat predstavi i pozicionira u javnosti - napominje Radun.

On smatra da je Tadić može da bude dobar izbor za opoziciju, jer je najprepoznatljiviji kandidat za predsednika.

- Međutim, liderske sujete su prevladale nad stručnim procenama i istraživanjima, a kod odabira kandidata nema filozofije, moraju da se slušaju brojke. Tadić ne može da računa na veliki uspeh uprkos ujedinjenju sa nekim malim partnerima. Ipak su to minorne stranke - napominje naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja