ŠPANIJA NE PRIZNAJE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO! Jednostrano usvojena deklaracija o nezavisnosti je protivna međunarodnom pravu!
Foto: EPA/MARTA PEREZ

PRINCIPIJELAN STAV

ŠPANIJA NE PRIZNAJE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO! Jednostrano usvojena deklaracija o nezavisnosti je protivna međunarodnom pravu!

Politika -

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje lažnu državu Kosovo. Za špansku vladu je deklaraciju o nezavisnosti, koju je Priština jednostrano usvojila 2008. godine, protivzakonita i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ovo je za prištinsku "Gazetu" izjavila Patrisija Tortosa iz kancelarije za informisanje španskog Ministarstva spoljnih poslova. Dodala je da Španija od Srbije i Kosova očekuje da u okviru dijaloga prihvate neizbežnost sporazuma koji poštuje međunarodno pravo. Ona je, povodom spekulacija da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu u Prištini rekla da „nema šta da kaže na tu temu".

- Nikada ne komentarišemo procese ove prirode - rekla je Tortosa.

U ministarstvu spoljnih poslova lažne države Kosovo su potvrdili da je stav Španije prema kosovskoj nezavisnosti nepromenjen, ali dodaju i da postoje kontakti između Prištine i Madrida.

Komentarišući jasan stav Španije da ne priznaje lažnu državu Kosovo bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je dobro što je Španija u ovom trenutku to ponovila.

- Španija ostaje na principijalnoj poziciji da nema nameru da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Dobro je da su sa time izašli u javnost u trenutku kada se sa raznih strana mogu čuti najave da će se pokušati ubeđivanje pet članica EU koje ne priznaju lažnu državu Kosovo da promene svoj stav - ističe Milivojević dodajući da je Španija na ovaj način jasno stavila do znanaja da politika pritisaka neće dati rezultate i da je dijalog Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rešenja jedini put ka prevazilaženju kosovskog problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track