09:17

Ilija Životić i Aleksandar Lijaković o protivoklopnom sistemu kornet

USIJANJE

RUSKI "KORNET" U VS: Zašto je protivoklopni sistem jedan od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovao je prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice. Ruski prenosni protivoklopni sistem "kornet" je odmah po dobijanju integrisan u "Sokolove" i "Grifone“. ".

“Kornetom” će biti naoružano domaće borbeno oklopno vozilo "miloš". Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži izazove sadašnjice.

Zašto je protivoklopni sistem “kornet” " jedan od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije poslednjih godina? Zašto je nabavka "korneta" izazvala je talas optužbi i pretnji u regionu, posebno u Hrvatskoj i Federaciji BiH?

Zašto se modernizacija VS, mesecima proglašava "ratnim bubnjevima" koji se oglašavaju iz Beograda?

Na sva ova pitanja odgovor su dali u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji prof Ilija Životić i pomoćnik direktora JP "Jugoimport SDPR" Aleksandar Lijaković.

Usijanje
foto: Kurir TV

PRATITE USIJANJE UŽIVO NA OVOM LINKU!

- To je vrlo moćna raketa. Probija jaka oklopna vozila. Mi u Jugoimportu razvijamo različite sisteme, imamo sisteme za male domete i veće. Ovaj sistem kornet je zaista super stvar i vrlo je efikasan - rekao je Lijaković.

Usijanje
foto: Kurir TV

- Mi nismo imali ovakvu nabavku od Titove Jugoslavije. Ovaj kornet sistem je izuzetno značajan, ovim sistemom neprijatelji bi bili zaustavljeni na vreme. Znači da imamo dobro naoružanje. Ovo je sve plod ekonomskog napredka u Srbiji. Kupovina oružja proizilazi iz ekonomskog rasta naše zemlje, ovi sistemi nisu namenjeni za osvajanje teritorije već za odbranu - kaže Životić.

Srbija se može pohvaliti proizvodnjom svetske vojne opreme.

- Ovde se ne radi o trošenju novca, ovo je rast i proizvodnja i za izvoz. Novac koji se dobija od izvoza, vraća se u našu zemlju i koristi onda za nabavku modernije tehnologije. Mi smo negde 2012. osnovali kompaniju i svih tih godina mi ulažemo iz naše akumulacije u fabrike da bismo podigli nivo proizvodnje. Nora, Miloš i Lazar su samo primer toga. Imamo i razvoj nove municije. Nora je oklopno vozilo i u SAD je završeno testiranje, to je veoma veliki uspeh za nas. Nas već prepoznaju, srpska Nora je svetski brend. Miloš i Lazar su vozila koja su omogućile kombinaciju okretnosti, oklopnog vozila i vatrenog oružja - rekao je Lijaković.

Usijanje
foto: Kurir TV

Životić je objasnio zbog čega se Srbija naoružava.

- Srbija se naoružava zato što je vojno neutralna. Da biste zaista bili neutralni, onda morate da budete vojno jaki da ne morate nikoga da zovete u pomoć. Mi nabavljamo oružje koje je namenjeno za odbranu. Američka ambasada je dosta učinila za naš sistem bezbednosti. I neki od naših suseda su se takođe dobro naoružali - kaže Životić.

Usijanje
foto: Kurir TV

- Poslednjih desetak godina intenzivno rastemo. Oštećenja koja su nastala usled NATO bombardovanja, sanirana su. Sistemi i municija je jako važna za našu zemlju - rekao je Lijaković.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:14

Aleksandar Vučić obišao kasarnu Rastko Nemanjić u Pančevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track