Dačić traži konkretne projekte sa Srpskom: Dosta ljubljenja
Foto: Tanjug

Specijalne veze

Dačić traži konkretne projekte sa Srpskom: Dosta ljubljenja

Politika -
Dosta je bilo ljubljenja i grljenja i zaklinjanjanja u specijalne veze jer dosadašnjim učinkom nisam zadovoljan. Ako želimo pravu saradnju ona mora da se ostvaruje kroz konkretne projekte. To će biti prioritet Vlade Srbije, a nadam se i Vlade RS, naglasio je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Aleksandar Džombić saglasili su se danas da je potrebno konkretizovati saradnju u svim oblastima društvenog života Srbije i Republike Srpske, posebno u oblasti ekonomije.

Dačić i Džombić složni su u oceni da se moraju poštovati odredbe Dejtonskog sporazuma koji ne sme da se menja bez saglasnosti sva tri naroda BiH i oba entiteta.

Nakon sastanka u sedištu Vlade premijer Dačić je naglasio da nije u potpunosti zadovoljan dosadašnjom saradnjom Srbije i RS.

"Dosta je bilo ljubljenja i grljenja i zaklinjanjanja u specijalne veze jer dosadašnjim učinkom nisam zadovoljan. Ako želimo pravu saradnju ona mora da se ostvaruje kroz konkretne projekte. To će biti prioritet Vlade Srbije, a nadam se i Vlade RS", naglasio je Dačić.

Precizirajući teme o kojima je danas bilo razgovora Dačić je najavio da će u oktobru biti održana nova zajednička sednica, ovog puta u Republici Srpskoj (prethodna je bila u decembru u Beogradu).

"Dogovorili smo izradu studije o komplementarnosti privreda Srbije i Srpske koja bi bila osnov za dalju dugoročnu ekonomsku saradnju", kazao je premijer Srbije.

Govoreći o zapocetim projektima Dačih je najavio da će Srbija kreditirati dva projekta u RS - u oblasti železnickog saobraćaja i informatike, čija će vrednost biti oko 20 miliona evra.

U oblasti privrede i poljoprivrede dogovreno je da Srbija isporuči 20 tona pšenice na pozajmicu Srpskoj, kao i da je u oblasti obrazovanja u fazi završetka projekat izgradnje fiskulturne sale "Srbija" u osnovnoj školi na Palama, kao i Instituta "Ivo Andrić" u Andrićgradu u Višegradu.

Prema Dačićevim rečima u saobraćajnoj infrastrukturi razgovarano je o izgradnji mostova na Drini i povezivanju auto-puta (ili nekog puta niže kategorije) od Pojata do Višegrada, a planirano je uveđenje avio-saobraćaja na liniji Beograd-Banjaluka-Beć.

"Dogovoreno je da što pre bude ratifikovan dogovor u oblasti energetike koji podrazumeva projekte na srednjoj Drini. Takođe, uputio sam u ime Vlade Srbije pismo ruskom premijeru Dimitriju Medvedevu kako bi se akcija razminiranja, koja u Srbiji traje pet godina, proširila i na RS, budući da će tim putem proći i jedan krak gasovoda", rekao je Dačić.

On je još jednom ponovio da svi dogovori ne treba da ostanu "mrtvo slovbo na papiru" već da se njihova uspešnost mora ogledati samo kroz rezultate.

Složivši se sa Dačićem da je i ova poseta važan podsticaj daljoj saradnji Džombić se zahvalio na pomoći Srbiji u realizaciji raznih projekata i pre svega na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"Spremnost za jačanje ekonomske saradnje je od krucijalnog interesa i ja sam podneo izveštaj šta je do sada urađeno od sredstava koje smo dobili iz Srbije, a koji su bili namenjena školiu na Palama i Institutu u Višegradu", izjavio je Džombić.

Premijer RS je precizirao da je u projektu "Srednja Drina", gde je planirana izgradanja četiri elektrana ukupne vrednosti između 700 i 800 miliona evra. izabrani strateški partner jedna italijanska kompanija.

"Otvoreni smo za saradnju, a sve detalje dogovorićemo na zajedničkoj sednici dve vlade u oktobru kako bismo u narednom periodu bolje povezali naš, gotovo jedinstven, ekonomski prostor".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track