DOKAZ: Ključne izmene zakona o rudarstvu usvojile demokrate, Dulić OTVORIO VRATA rudarenju litijuma!
Foto: Zorana Jevtić, BETA Amir Hamzagić

crno na belo

DOKAZ: Ključne izmene zakona o rudarstvu usvojile demokrate, Dulić OTVORIO VRATA rudarenju litijuma!

Politika -

Pravni akt iz ove oblasti menjan je 2006. i 2009. godine, članom 52 napravljena je direktna i nedvosmislena veza između eksploatacije i istraživanja i prava kontinuiteta

Oni koji danas napadaju vlast zbog Rio tinta praktično su u vreme dok su bili na vlast učinili sve da otvore vrata rudarenju po Srbiji. Naime, predstavnici bivše vlasti na sva usta se bune protiv aktuelnog Zakona o rudarstvu, iako su ga upravo oni u vreme svoje vladavine najviše menjali, i to 2006. i 2009. Interesantno je i da je bivša vlast pripojila Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i resor rudarstva, te omogućila stranim kompanijama eksploataciju rudnih resursa.

Kako je sve teklo

Zakoni iz resora rudarstva, koji su omogućili kompaniji Rio tinto istraživanje, te eventualno iskopavanje rude litijuma, doneti su baš u vreme dok su demokrate bile na vlasti, a poseban doprinos tome dao je nekadašnji ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić.

Tizer, Oliver Dulić, Građevina

Zakon o rudarstvu iz 1995. godine, kao i njegove izmene iz 2006. i 2009, jasno propisuje eksploataciju i postoji poseban zakon o geološkim istraživanjima. Godine 2006. ukinuta je tenderska procedura, što je bio jasan znak namere za dirigovano davanje eksploatacionih prava.

Potom je 2011. godine ista vlast objedinila Zakon o rudarstvu i Zakon o geološkim istraživanjima u jedan zakon i članom 52 napravila direktnu i nedvosmislenu vezu između eksploatacije i istraživanja i prava kontinuiteta.

- Nosilac eksploatacije može biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik koje je nosilac istraživanja, odnosno korisnik potvrde o resursima i rezervama mineralnih sirovina i geotermalnim resursima, koja se izdaje u skladu s važećim propisima o klasifikaciji resursa i rezervi na polju na kome će se obavljati eksploatacija u skladu sa ovim zakonom. Eksploataciju rezervi mineralnih sirovina i geotermalnih resursa mogu da izvode i strana pravna lica pod uslovima i na način propisan ovim zakonom i zakonom kojim se utvrđuju prava stranih lica u pogledu korišćenja dobara od javnog interesa - navodi se u pomenutom članu 52.

Jadar, Rio Tinto
foto: Promo

A pomenuti zakon donet je dok je resorni ministar bio demokrata Oliver Dulić. I nije tadašnja vlada usvojila samo ovaj zakon već je usvojena i strategija upravljanja mineralnim sirovinama, u kojoj je istaknuto da su bakar i litijum budućnost Srbije.

Šta je govorio Dulić

Pritom, tadašnje Dulićevo ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja bilo je nadležno za bukvalno sve dozvole za Rio tinto - od plana područja posebne namene kao startnog dokumenta za početak otkupa zemlje, pa do svih dozvola iz oblasti ekologije i samog rudarstva.

- Novi zakon će modernizovati pravni okvir za rudarske delatnosti i omogućiti da se ona bolje iskoristi za razvoj Srbije, koja je bogata rudama koje danas mnogo koštaju. U oblasti rudarstva postoji potencijal za investiranje od nekoliko milijardi evra - poručio je Dulić te 2011. godine.

KO JE ŠTA POTPISAO

8. jun 2004. dokument potpisala vlada Vojislava Koštunice, predsednik države Boris Tadić

17. januar 2005. dokument potpisala vlada Vojislava Koštunice, predsednik države Boris Tadić

26. septembar 2005. dokument potpisala vlada Vojislava Koštunice, predsednik države Boris Tadić

15. januar 2007. dokument potpisala vlada Vojislava Koštunice, predsednik države Boris Tadić

4. januar 2008. dokument potpisala vlada Vojislava Koštunice, predsednik države Boris Tadić

28. avgust 2008. dokument potpisala vlada Mirka Cvetkovića, predsednik države Boris Tadić

15. septembar 2009. dokument potpisala vlada Mirka Cvetkovića, predsednik države Boris Tadić

14. april 2011. dokument potpisala vlada Mirka Cvetkovića, predsednik države Boris Tadić

18. januar 2012. vlada Mirka Cvetkovića donela strategiju za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030, predsednik države Boris Tadić

24. jul 2017. vlada Ane Brnabić potpisala memorandum o razumevanju, predsednik države Aleksandar Vučić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track