Pogoršana bezbednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici

Pogoršana bezbednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici

Politika -
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Radenko Nedeljković rekao je da "Kfor i Euleks izlaze iz svog mandata, nisu statusno neutralni, već su se stavili na stranu Prištine kako bi sever Pokrajine integrisali u kosovske institucije"

KOSOVSKA MITROVICA - Bezbednosna situacija ne severu Kosova je loša sa tendencijom daljeg pogoršanja, ocenili su u utorak odbornici Skupštine opštine Kosovska Mitrovica.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, koji je i odbornik DS-a, rekao je da "Kfor i Euleks izlaze iz svog mandata, nisu statusno neutralni, već su se stavili na stranu Prištine kako bi sever Pokrajine integrisali u kosovske institucije".

"Kfor najavljuje pojačanje novom jedinicom koja treba da disciplinuje Srbe na severu Kosova", rekao je Nedeljković i naglasio da međunarodna zajednica treba da shvati da Srbi ne žele da se integrišu u kosovsko društvo, jer imaju svoje institucije - institucije Srbije koje jedino priznaju".

Nedeljković je preneo stav koji su juče predstavnici Srba sa severa Kosova izneli direktoru Kavcelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandru Vulinu da "Srbi ne prihvataju sprovođenje sporazuma Stefanović-Tahiri koji se odnosi na slobodu kretanja, jer bi to na indirektan način značilo i priznanje nezavisnog Kosova".

"Podržali smo predlog da platforma o Kosovu i Metohiji, čija je izrada u toku, prvo bude usvojena u Skupštini Srbije", rekao je Nedeljković i upozorio da je pred Srbima na severu Kosova i Metohije težak period, jer Kfor može da krene u akciju uklanjanja barikade na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Načelnik Okruga je apelovao na građane da ne nasedaju na provokacije već da se, kao i do sada, mirnim putem bore za ostanak na Kosovu.

Narodni poslanik i odbornik DS S u SO Kosovska Mitrovica Marko Jakšić je najavio da će predstavnici petnaestak udruženja od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti i poništavanje postignutih dogovora Beograda i Prištine u Briselu.

Na sednici SO najviše se diskutovalo o duplim platama i raspodeli kosovskog dodatka. Ponovljen je stav da ubuduće prosvetni radnici i zaposleni u lokalnim samoupravama neće moći da imaju dva poslodavca, moraće da izaberu da li će da primaju platu od države Srbije ili iz budžeta Vlade Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja