NIKAD BOLJI: Prošle godine u zemlju ušlo čak 3,9 milijardi evra stranih investicija. SRBIJA REKORDER U PRIVLAČENJU INVESTITORA!
Foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug Printscreen

privredni zamah

NIKAD BOLJI: Prošle godine u zemlju ušlo čak 3,9 milijardi evra stranih investicija. SRBIJA REKORDER U PRIVLAČENJU INVESTITORA!

Politika -

Uspeh naše zemlje u ovom segmentu je jedinstven u regionu. Prednjače ulagači iz EU i SAD, kao i Kine i drugih azijskih zemalja. U toku 2021. otvoreno je 18 fabrika

Srbija je prošlu godinu završila sa 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, čime je potukla rekord iz 2019. U toku 2021. otvoreno je 18 fabrika, uz planirano otvaranje oko 11.480 radnih mesta. Ako se u to uračuna i šest kamena temeljaca, tj. započetih gradnji novih fabrika i pogona tokom prošle godine, plan se uvećava za oko 221 milion evra i oko 1.540 novih radnih mesta.

Privlačniji od komšiluka

Uspeh Srbije u ovom segmentu je jedinstven u ovom delu Evrope, jer je naša zemlja privikla ubedljivo najviše stranih investicija u regionu, što je otprilike na nivou koji premašuje dve trećine ukupnih stranih investicija koje su otišle na teritoriju zapadnog Balkana. Prednjače ulagači iz EU i SAD, kao i Kine i drugih azijskih zemalja.

Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenjuje da ekonomski pokazatelji nesumnjivo govore o snažnom dinamizmu rasta srpske privrede, s jedne, i investicija, s druge strane. On objašnjava da je Srbija u ciklusu razvoja i da ovaj visok nivo direktnih investicija ne treba nazivati uspehom izvan očekivanja, već zakonomernim procesom.

Usijanje, Emisija, Miladin Kovačević, Ljubodrag Savić, Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir

- Srbija je iz mnogo razloga privlačnija za strane investitore u odnosu na komšiluk. Pre svega, imamo veliki prostor, a to znači i veliko tržište i snažnije resurse. Imamo pogodna mesta za industrijske pogone i već sad solidnu infrastrukturu, uz neprestano razvijanje, koje će dovesti do toga da se auto-putevima zemlja premreži. Naravno, već godinama je prisutna politička sigurnost i, ono što je možda najvažnije, Srbija ima makroekonomsku stabilnost. Od 2014. i početka konsolidacije, i 2015, kada se su se osetili prvi efekti, Srbija ima stabilnost, uspostavljen ciklus rasta i kvalitetnije tržište rada u odnosu na region. Imamo relativno obrazovanu radnu snagu i sasvim solidno obuhvatan i razvijen obrazovni sistem - objašnjava Kovačević.

Rast, razvoj i veće plate

On podseća da se svi ovi segmenti podižu posle različitih nepovoljnih okolnosti, poput dubokih kriza tokom osamdesetih i devedesetih prošlog veka, problematične privatizacije, stagnacije, upropašćavanja državnih banaka i sličnih stvari.

- Da nije bilo toga, sve ovo bi bitno drugačije izgledalo. Međutim, za četiri ili pet godina, koliko traje ova konsolidacija, postignut je popriličan rast, razvoj, izgradnja infrastrukture, povećanje plata i penzija, životni standard je mnogo bolji, kupovna moć mnogo veća... Mnogo govori i štednja stanovništva, ali i, generalno, privatnog sektora u bankama. Sve su to indikatori ozbiljne propulzije i razvoja ekonomije, infrastrukture i tržišta, generalno, u uslovima makroekonomske i političke stabilnosti. Nažalost, ne možemo reći da ta stabilnost krasi i naše neposredno okruženje.

ČINJENICE

- Prosečna plata u decembru 2021. prelazi 600 evra

- Najveći rast industrija je imala u sektoru rudarstva, i to zahvaljujući kineskom investitoru "Ciđinu" i borskom rudniku

- Devizne rezerve na kraju novembra 2021. iznosile su 16,5 milijardi evra bruto, odnosno 13,9 milijardi evra neto

Od Subotice do Vladičinog Hana

Nove fabrike u svim delovima zemlje

kamen temeljac, nova fabrika, izgradnja, Broze, fabrika Broze, Pančevo, Brose, fabrika Brose
foto: Printscreen Kurir TV

Strani investitori otvorili su svoja postrojenja bukvalno u svakom kraju Srbije, čime je država pokazala da brine i o ravnomernom razvoju. Tako su tokom 2021. otvorene fabrike "Broze" u Pančevu, "Magna siting" u Aleksincu, "Teklas automotiv" u Vladičinom Hanu, "Beri Kalebo" u Novom Sadu, "BAA Bojsen abgasistem" u Subotici, "Kjungšin kejbl" u Smederevskoj Palanci, "Nidek korporejšn" u Novom Sadu...

Pogodnosti i rizici za strane investitore

Vole stabilnost, a beže od sive ekonomije

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, strani investitori su uglavnom saglasni kada govore o ključnim faktorima koji su poboljšali investicionu klimu u Srbiji. Tako se u jednom od poslednjih izveštaja Stejt departmenta navodi da su tome doprineli makroekonomske reforme, veća finansijska stabilnost, poboljšana fiskalna disciplina, ali i proces pristupanja EU. Američki investitori pozitivno ocenjuju posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

Naravno, strani investitori brinu i o rizicima, pa često upozoravaju da strani kapital negativno gleda na državna preduzeća koja ostvaruju gubitke, sivu ekonomiju, korupciju i neefikasno sudstvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track