KURTI SPREMA NOVE UPADE NA SEVER: NAČELNIK GENERALŠTABA OTKRIO STRAŠAN PLAN PRIŠTINE! Mojsilović: Vojska Srbije će sačuvati mir!
Foto: Vladimir Šporčić

PREMIJER LAŽNE DRŽAVE NE BIRA SREDSTVA

KURTI SPREMA NOVE UPADE NA SEVER: NAČELNIK GENERALŠTABA OTKRIO STRAŠAN PLAN PRIŠTINE! Mojsilović: Vojska Srbije će sačuvati mir!

Politika -

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ne isključuje nove jednostrane akcije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na severu KiM. On kaže da je premijer privremenih prštinskih institucija Aljbin Kurti spreman na sve zarad dostizanja određenih političkih poena na terenu, pa i na jednostrano i nesrazmerno angažovanje KBS u sredinama na KiM u kojima žiuve Srbi, a pre svega na severu pokrajine.

- Naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biće u funkciji obezbeđenja mira i nivoa bezbednosti koji garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje - rekao je Mojsilović nakon analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije tokom prošle godine. On je dodao da su, prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

- Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na Kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora - istakao je Mojsilović.

Komentarišući ova predviđanja načelnika Generalštaba vojnopolitički komentator Vlade Radulović objašnjava da su ona, nažalost, tačna.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

- Takvi scenariji su očekivani i ne treba da iznenađuju. U prilog tome svedoči i činjenica da Priština u poslednje vreme koristi najrazličitije izgovore da izvede silu i duge cevi u one delove kiM kje naseljavaju Srbi, a pre svega na sever Kosova - ističe Radulović dodajući da situaciju dodatno podgreva i zabrinjava podatak da se KBS transformišu u vojsku, kao i sve veća nabavka naoružanja.

- Priština ne nabavlja oružje da bi ga držala u fioci već pre svega, kako bi zaplašila Srbe koji žive na KiM i obeshrabrila povratnike - naglašava Radulović podvlačeći da je za sada uglavnom reč o streljačkom naoružanju.

- Međutim, želja Prištine je da realizuje i nabavku lakih prenosivih protivoklopnih sistema, kao i PVO sistema za borbu protiv bespilotnih letilica, helikoptera i aviona u niskom letu - kaže Radulović zaključujući da je to već ozbiljno naoružanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track