OPOZICIONAR PRIZNAO: Lazović iz NDBG: Za nas je Srebrenica genocid, a ne isključujemo ni mogućnost priznanja nezavosnosti Kosova!
Foto: Stefan Jokić

OTVORILI KARTE

OPOZICIONAR PRIZNAO: Lazović iz NDBG: Za nas je Srebrenica genocid, a ne isključujemo ni mogućnost priznanja nezavosnosti Kosova!

Politika -

Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, rekao je da bi ovaj pokret, ukoliko dođe na vlast, razmotrio i opciju priznanja nezavisnosti Kosova! On je gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na direktno pitanje Boška Obradovića, lidera Dveri, kakva je politika pokreta Ne davimo Beograd u vezi sa najznačajnijim nacionalnim pitanjima kao što je Kosovo, odgovorio da bi taj pokret, ukoliko dođe na vlast, razmotrio šta je sve do sada potpisano i da ne isključuje i mogućnost priznanja nezvisnosti južne srpske pokrajine.

- Kosovo je jedan veliki problem. Svi se oko toga slažemo. Nema magičnog štapića. Zato želimo da budemo uključeni u sve što se od sada dešava sa Kosovom. U sve pregovore, u sve dogovore, bukvalno u sve. Želimo da vidimo šta je do sada potpisano i sve opsije su orvorene i na stolu. Zato želimo da uđemo u to i vidimo šta je potpisivano u naše ime - rekao je Lazović i dodao da je stav pokreta po pitanju Srebrenice jasan.

- Mi priznajemo rezoluciju koju je Skupština Srbije donela još 2010. godine, a tamo se koristi kategorizacija Međunarodnog suda pravde koji kaže da je bio genocid. Šta mi tu da radimo? Hoćemo opet da otvaramo to - istakao je Laozvić. Ipak, on je na kraju zaključio da je ovaj pokret za vojnu neutralnost i da nije za priključenje NATO.

Komentarišući Lazovićeve stavove analitičar Brano Radun kaže da su to stavovi cele koalicije zelenih Moramo, a ne samo Lazovića i pokreta Ne davimo Beograd.

Branko Radun
foto: Fonet

- Oni se oslanjaju i pod uticajem su Zelenih Nemačke. A s obzirom da Zeleni Nemačke imaju baš čvrst stav po pitanju Kosova i Srebrenice i sa njima nema saradnje ako se ne složite oko ovih pitanja, onda je ovo bukvačlno iskazivanje lojalnosti - objašnjava Radun, dodajući da Zeleni Nemačke vode tvrdu atlantsku i antirusku politiku.

- To ide dotle da su čak blokirali Severni tok iako je otvaranje ovog gasovoda u njihovom interesu - objašnjava Radun, podvlačeći da kad su tako tvrdi za stvari koje se tiču direktno nemačke i standarda njihovih građana, onda može da se zamisli koliko su zadrti po pitanju Kosova i Srebrenice i koliko insistiraju da svi koji žele saradnju sa njima moraju javno da iskažu svoju lojalnost i da imaju iste stavove oko određenih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja