ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA NA KiM KAO ISTOČNA BELGIJA: Drecun: Ne dolazi u obzir ništa ispod onog što je u Briselskom sporazumu!
Foto: Beta Ognjen Stevanović, EPA, EPA Ken Cedeno

ESKOBAR I LAJČAK DONOSE PREDLOG

ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA NA KiM KAO ISTOČNA BELGIJA: Drecun: Ne dolazi u obzir ništa ispod onog što je u Briselskom sporazumu!

Politika -

Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, koji danas stižu u posetu Prištini, predstaviće premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju predlog modela za uspostavljanje Zajednice srpskih opštine po ugledu na "istočnu Belgiju". Taj model u velikoj meri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, bezbednost i tako dalje. Belgijski model ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju.

Usijanje, Milovan Drecun, Vladimir Orlić
foto: Printscreen/Kurir TV

Pitanje nadležnosti

Međutim, ono glavno u celoj priči je što Ustav Belgije dozvoljava ovakva rešenja, pa je, na primer, tamošnja Generalna direkcija uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima. Sa druge strane, Ustav ove zemlje takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima. Na Kosovu je pak glavno pitanje i sporenje u vezi sa osnivanjem ZSO upravo pitanje nadležnosti. Ustavni sud Kosova je u decembru 2015. utvrdio da principi za formiranje ZSO, kako je to utvrđeno Briselskim sporazumom, što je ratifikovala i skupština Kosova, nisu u potpunosti u skladu s duhom ustava iz člana 3, o "jednakosti pred zakonom" i poglavljima o "osnovnim pravima i slobodama", kao i "prava zajednica i njihovih pripadnika".

Šta je prihvatljivo

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da ipak treba sačekati i videti šta će oni tačno predložiti.

- Za nas je najbitnije da ništa što je ispod onog što je definisano Briselskim sporazumom ne dolazi u obzir. Ukoliko taj predlog donosi neka poboljšanja, pogotovo što se tiče bezbednosti, spremni smo da razmotrimo, ali ponavljam da bilo šta što imalo odstupa nagore u odnosu na Briselski sporazum ili što bi unizilo taj sporazum za nas nije prihvatljivo - zaključuje Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track