ESKOBAR PRVI PUT OČI U OČI S KURTIJEM: On i Lajčak stisnuće Kurtija da osnuje ZSO i nastavi pregovore sa Beogradom
Foto: Beta/Miloš Miškov, EPA/GEORGI LICOVSKI

Izaslanici SAD i EU stigli u trodnevnu posetu Prištini

ESKOBAR PRVI PUT OČI U OČI S KURTIJEM: On i Lajčak stisnuće Kurtija da osnuje ZSO i nastavi pregovore sa Beogradom

Politika -

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar doputovali su juče u Prištinu u trodnevnu radnu posetu. Čim su stigli, Lajčak i Eskobar su se sastali sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Kako je ranije najavljeno, zvaničnici SAD i EU će raditi na obnovi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a prištinskim vlastima trebal obi da prenesu poruku da je implementacija preuzetih obaveza iz Briselskog i drugoh sporazuma neophodan preduslov za dalji uspešan nastavak pregovora.

Ovo je, inače, bio i prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara uživo. Njih dvojica su do sada samo dva puta razgovarali telefonom. Lajčak i Eskobar će, kako se spekulisalo pre poste, u Prištinu doneti i nekoliko modela za uspostavljanje ZSO, kojoj se Kurti izričito protivi. Posebno se, kao najverovatniji model, koji bi mogao da zadovolji i Beograd i Prištinu, ističe takozvani model "Istočne Belgije".

Neposredno pre posete Prištini, izaslanik EU Mireoslav Lajčak je objasnio da poseta Kosovu ima tri cilja. - Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalogom posreduje EU, a da ga snažno podržavaju SAD. Drugi cilj je da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da napredujemo u procesu i treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima - rekao je Lajčak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track