POSLE AMERIKE U REGIONU VOJNO PRISUSTVO POJAČAVA I BRITANIJA: London razmatra slanje kontigenta u BiH! Ameri već stigli u Albaniju
Foto: Printscreen/Twitter/NATOBIH

balkan im opet u fokusu

POSLE AMERIKE U REGIONU VOJNO PRISUSTVO POJAČAVA I BRITANIJA: London razmatra slanje kontigenta u BiH! Ameri već stigli u Albaniju

Politika -

Velika Britanija planira da u relativno bliskoj budućnosti pošalje kontigent svojih vojnika u BiH i razmatra načine na koje bi to moglo da bude urađeno, prenose mediji.

S obzirom da je Velika Britanija istupila iz EU, ona ne planira da svoje vojnike šalje u okviru misije EUFOR, već planira da to uradi putem NATO ili uz sporazum između Britanije i BiH. Ovo je potvrđeno u Britanskoj ambasadi u BiH, prenosi Sputnjik.

- Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i celog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu - ističu u Ambasadi Ujedinjenog kraljevstva u BIH.

Iz ovog odgovora se, kako pišu banjalučke Nezavisne, može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, nego da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum između UK i BiH.

A osim Velike Britanije, podsetimo, svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu odnedavno pojačava i Amerika. Naime, SAD uspostavljaju bazu štaba specijalnih snaga u Albaniji, i na taj način, kako kažu u Komandi za specijalne operacije američke vojske za Evropu (SOCEUR), povećaju efikasnost svog prisustva.

Prema rečima vojnopolitičkog analitičara Vlada Radulovića, u ovim akcijama dve velike zapadne sile nema mesta mistifikaciji, te to tako i ne treba ni posmatrati.

Vlade Radulović
foto: Printscreen

- Reč je o želji da zapadne sile zadrže svoj uticaj u regionu i onemoguće eventualni pad zemalja regiona pod neki drugi uticaj - objašnjava Radulović dodajući da je zapadu stalo do stabilnosti regiona.

- S obzirom na sistuaciju u BiH, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, ove zemlje su odlučile da pojačaju svoje prisustvo. Pritom, kada se analiziraju scenariji svih vojnih vežbi zapadne alijanse u poslednje vreme, lako se može izvući zaključak da je uvežbavano brzo raspoređivanje trupa iz matičnih baza na teritoriju Balčkana - naglašava Radulović.

Navodi da se time šalje jasna poruka da Zapad neće dozvoliti nestabilniost Zapadnog Balkana.

- Takođe se šalje poruka nekima da ni ne pomišljaju da se upuštaju u nekakve ratne avanture - zaklučuje Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track