OČIŠĆENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ĐAKOVICI: Zaraslo u šiblje i korov, najveći broj spomenika uništen
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

uoči zadušnica

OČIŠĆENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ĐAKOVICI: Zaraslo u šiblje i korov, najveći broj spomenika uništen

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica Milenko Jovanović saopštio je danas da je u tom metohijskom gradu, u susret Zadušnicama, očišćeno pravoslavno gradsko groblje u naselju Piskote.

"Ovo groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po, bilo je u veoma lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je prilično dugo trajalo i čišćenje. Lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999.godine, i srušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje", naveo je Jovanović.

Dodao je da je u pogromu 2004. godine uništena i crkva Svete Trojice u centru Đakovice, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze, dok u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju, nekad poznatom kao Srpska ulica, žive dve monahinje i iskušenica.

U Đakovicu se u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić, prva povratnica u gradu pod Čabratom. "Očekujemo da će nam biti omogućeno da raseljeni Srbi nakon nekoliko godina neshvatljive zabrane, ponovo mogu da posete groblje na predstojeće zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijma", istakao je Jovanović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track