STALA U ZAŠTITU SRPSKOG NARODA: Francuska evroposlanica Dominik Bild podnela rezoluciju EP o položaju Srba na KiM!
Foto: Printscreen

politika

STALA U ZAŠTITU SRPSKOG NARODA: Francuska evroposlanica Dominik Bild podnela rezoluciju EP o položaju Srba na KiM!

Politika -

Francuska evroposlanica Dominik Bild, članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji. Ona je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koju je podnela Evropskom parlamentu 27. januara, ona navodi da taj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

Podseća da je rezolucijom skupštine u Prištini, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Dominik Bild je izrazila zabrinutost i zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine. Ona navodi i da se rezolucijom ohrabruje visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013.

Inače, Dominik Bild je članica „Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja