OPASNO: Kurti crta metu na Visoke Dečane!
Foto: EPA, Profimedia

poziv međunarodnoj zajednici

OPASNO: Kurti crta metu na Visoke Dečane!

Politika -

Eparhija raško-prizrenska oštro je reagovala povodom izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija u kojima je ponovo doveo u pitanje 24 hektara manastirske zemlje koju je Ustavni sud Kosova priznao kao vlasništvo manastira Visoki Dečani!

Nepoštovanje odluke

- Uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci Ustavnog suda u vezi sa slučajem Visoki Dečani, koja je donesena nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz pun međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju. Politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske pravoslavne crkve, i pokazuje da se ovaj prostor, umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica, kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija - naveli su iz eparhije.

Kako dodaju, budući da su odluku Ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS, Unmika, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte (SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije), eparhija očekuje da se ova odluka izvrši nakon šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Visoki Dečani, te da se manastirska zemlja, koju manastir kontinuirano koristi, upiše u katastar.

Priština pritiska Atinu

Traži priznanje Grčke

Uprkos jasnom stavu Grčke da ne priznaje nezavisno Kosovo, što je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis naglasio i ove nedelje tokom boravka u Beogradu, kosovski premijer Aljbin Kurti pokazao je da ima problem da se pomiri s tom činjenicom. Micotakis je tokom učešća na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarao s predstavnicima prištinske vlasti, a Kurti je u objavi na Tviteru poručio da je Grčka veoma važan faktor i još jednom od premijera ove zemlje zatražio priznanje Kosova.

Populizam

- Vansudsko komentarisanje presude koja je u statusu res judikata, tj. punopravne i konačno presuđene odluke, politički je neodgovorno i opasno jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, naše monaštvo i kulturnu baštinu Uneska i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom Kfora. Zato o ovom pitanju nema i ne može biti dijaloga po svim principima funkcionisanja pravnog društva i demokratije. Korišćenje ovog slučaja manastirske zemlje za unutrašnje političke ciljeve i populizam je apsolutno neprihvatljivo i kompromituje samo društvo na Kosovu i institucije - dodali su oni.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da utiče na to da se prekine ponašanje Prištine, koja odbija da ispoštuje odluku suda da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemljišta.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track