BEZBEDNOSNI STRUČNJACI ZA KURIR O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI: NATO će reagovati samo ako Rusi izvrše masakr nad civilima
Foto: Shutterstock

bojazan da sukob ne eskalira

BEZBEDNOSNI STRUČNJACI ZA KURIR O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI: NATO će reagovati samo ako Rusi izvrše masakr nad civilima

Politika -

Koliko će trajati vojni sukob Rusije i Ukrajine, te kolike razmere bi mogao da dostigne, za sada niko ne može da prognozira. Bezbednosni stručnjaci ukazuju da postoji bojazan da on u narednim danima eskalira i proširi se na čitavu teritoriju Ukrajine.

Opasnost od potpune okupacije

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da mnogo toga, pre svega, zavisi od ukrajinske vojske i njene sposobnosti da se odupre Rusiji.

- Da su se stvari skoncentrisale samo na liniju razdvajanja dve oblasti Donbasa i Luganska, onda bismo mogli da pretpostavimo da će to biti sukob ograničenog formata, koji će biti skoncentrisan samo na širi rejon te dve oblasti. No, kako su zabeležena dejstva i u gradovima na zapadu i jugozapadu Ukrajine, jasno je da se u ovom trenutku Ukrajina suočava sa opasnošću da bude potpuno okupirana. Činjenica je da su oklopno-mehanizovane jedinice iz nekoliko pravaca prešle granicu sa Ukrajinom, te se bojim da će se sukob proširiti na veliki deo ukrajinske teritorije - ocenjuje Radulović za Kurir.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

Smatra pak da se treća strana neće uključivati, osim u izuzetnim okolnostima.

- Za sada imam stav da, dok ne dođe do povrede granica NATO, oni neće intervenisati, a u suprotnom će morati. Bojim se da bi mogao da se javi izuzetak ako bi Rusi, recimo, vršili masakr nad civilima - navodi on.

Otvorena agresija

I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je teško predvideti za sada trajanje ovog sukoba, kao i njegove posledice.

- Rusija je izvršila otvorenu agresiju na Ukrajinu, a koliki će biti ciljevi i dokle je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman da ide - videćemo. Da li će pokušati da stabilizuje situaciju ili će ići u radikalnu agresiju, pokušati da zauzme čitavu Ukrajinu, teško je predvideti, kao i akcije koje će preduzeti međunarodna zajednica, pre svega EU, NATO i SAD, ali i kako će reagovati Kina, koja je podržala teritorijalni integritet Ukrajine - smatra on.

Zoran Dragišić
foto: Beta/Medija centar

Putin u ovom trenutku, dodaje, osim Belorusije nema nikoga na svojoj strani.

- Rusija je ušla u jednu avanturu koja može jako skupo koštati, a kako će se iščupati iz toga, videćemo u narednim danima. Očigledno je da je rat počeo, a kako će se zaustaviti i kakve će biti posledice, možemo samo da nagađamo za sada - zaključuje Dragišić.

Ljubinka Milinčić

Mešanje stranaca bi izazvalo svetski rat

Ljubinka Milinčić, urednica portala Sputnjik, rekla je juče medijima da je Ukrajina naterana da isprovocira rat.

- Ovo se ne zove rat već specijalna operacija radi zaštite stanovništva u Lugansku i Donjecku - napomenula je ona.

Dodala je da bi mešanje bilo koje sile u ovo što se dešava u Ukrajini bio treći svetski rat.

- Za nekoliko sati uništena je vazdušna protivodbrana Ukrajine, a ukrajinska vojska se nije maknula. Ukrajina je dobila oružje, imali su i instruktore, ali svi su pobegli, ostali su sami da ratuju protiv Rusije - kazala je Milinčićeva.

I. Žigić/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track