OTKAČILI MILA ĐUKANOVIĆA: Demokratski front odbio da se sastane s crnogorskim predsednikom! Evo šta su mu poručili u pismu!
Foto: Printscreen/YouTube

konsultacije

OTKAČILI MILA ĐUKANOVIĆA: Demokratski front odbio da se sastane s crnogorskim predsednikom! Evo šta su mu poručili u pismu!

Politika -

Lideri Demokratskog fronta odbili su da danas idu na konsultacije kod predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u vezi sa predlaganjem mandatara za sastav nove, manjinske vlade.

DF, Demokratski front, Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević
foto: Youtube prtscr / NSD

U pismu Đukanoviću oni su poručili da će da brane izbornu volju ostvarenu 30. avgusta 2020. i pozvali predsednika države i DPS "da ne pokušava da destabilizuje državu."

Demokratski Front
foto: Demokratski Front

U pismu koje su objavili navode se razlozi zašto odbijaju Đukanovićev poziv. - pismo upućeno predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prenosimo u - Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dela aktuelne parlamentarne većine sa vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka. Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rešenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30.08.2020. godine. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana - navodi se u pismu i dodaje: - Duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rešavati formiranjem vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora. Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i vaš institucionalni legitimitet, cenimo da bi i istovremeno održavanje predsedničkih izbora, pre krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize. Nakon svega navedenog, smatramo da se još nisu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove Vlade Crne Gore.

Prethodno su podgoričke Vijesti navele da Đukanović danas počinje konsultacije o izboru mandatara za sastav nove vlade, te da je prvo pozvao DF i koaliciju "ir je naša nacija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track