01:55

Stručnjak opleo po Rusiji: Ne možemo da opravdavamo ovakve stvari

UKRAJINSKA KRIZA

NE MOŽEMO DA STANEMO NA STRANU NAPADAČA! Stručnjak opleo po Rusiji zbog invazije na Ukrajinu: NEMA OPRAVDANJA ZA VOJNU AGRESIJU

Politika -

Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centra za stratešku analizu, navela je da bi Srbija trebala da spusti loptu i sagleda širu sliku, jer mi ne možemo da opravdamo ovakve stvari zbog toga šta smo preživeli.

Ruska vojska je juče rano ujutro, pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin u 3.50 po srednjoevropskom vremenu najavio napad, krenula u invaziju na Ukrajinu. Danas je drugi dan invazije i ruska vojiska je prema najnovijim saznanjima stigla u Kijev i upravo se vodi borba za njega.

- Mi zaista vodimo velike analize. Mislim da sam jedina kada sam gostovala kod vas ekskluzivno u emisiji, a mislim da sam čak jedina koja je iznela taj scenarijo da je jedan od ciljeva ovog sukoba da se teritorija Donbasa Ruskoj Federaciji. Što smo videli da se i dešava, možemo videti da je drugi cilj Ruske Federacije i Vladimira Putina, da zauzmu Kijev i da nakon toga instaliraju tu svoju pro-rusku politiku u Kijevu i da uzmu konce u svoje ruke. Moramo da shvatimo da se to neće desiti dok je Vladimir Zelenski predsednik Ukrajine. Tu se sada strahuje da može doći i do likvidacije predsednika Ukrajine. Danas je započeo napad na KIjev, ali već juče smo mogli da vidimo da ljudi nisu mogli da podignu novac na bankomatima i da je bio haos u prehrambrenim prodavnicama - rekla je Biljana u Jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir televizija

Tvrdi da se trenutno dešava vojna agresija koja vodi ka ratu i da ne možemo da opravdamo ovakve stvari baš zbog situacije koje smo preživeli '99 godine.

- Mi moramo u Srbiji da smanjimo tu tenziju borbenosti. Kao da se utrkavamo ko će šta više da kaže u stranu zaraćenih država. Ovo što se danas dešava je jedna vojna agresija i ovo ide ka ratu, znači mi ne možemo da opravdavamo ovakve stvari jer znamo šta smo i mi preživeli '99 godine. Onda bacamo sve u vodu i prašinu sve ono što se dešavalo u našoj zemlji. Moramo malo da spustimo loptu, smirimo strasti i realno sagledavamo slike. Realna slika jeste da je ruska federacija počela agresivno da napada Ukrajinu. Ciljeve znamo, ali da li su to opravdani koraci koje ona radi Ukrajinoj - rekla je Biljana.

00:51

Rusija opustošila delove Ukrajine: Helikopteri bombardovali magacine

Dodala je da je jako tužno što se zemlje koje su u savezništvu 70 godina sada moraju da budu u ovakvim odnosima.

- To su zemlje koje su 70 godina bile u savezništvu sada one sede i gledaju preko nišana i samo jedna varnica bi mogla da izazove rat. Malo je i tužno što mi moramo i ovde da iznosimo istinu. Mislim da niko u ovom studiju ne voli više od mene rusku kinematografiju, ruske estradne umetnike, rusku umetnost jer sam ja odrasla na toj kulturi, ali moramo da vidimo širu sliku. Slika koja se desila juče u Moskvi i koja i sad traje, gde su i njihovi političari i njihovi novinari, glumci i estradni umetnici izašli na ulice i upravo protiv ove agresije koje Putin sprovodi - rekla je Biljana.

00:39

Ruska invazija nastavljena: Eksplozija u Kijevu

-

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

24:50

Analitičar šokirao: Putin nije prekršio mešunarodno pravo napadom na Ukrajinu, ono je umrlo agresijom na Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track