13:39

Stručnjaci otkrivaju kako će Rusija i Zapad reagovati na odluke o rusko-ukrajinskoj krizi

usijanje

SRBIJA DONELA JEDINU MOGUĆU ODLUKU! Stručnjaci otkrivaju kako će Rusija i Zapad reagovati na odluke o rusko-ukrajinskoj krizi

Politika -

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu - vode se žestoke borbe, stradaju vojska i civili. Ruska armija prodrla je u najuži centar Kijeva, na svega nekoliko stotina metara od predsedničke palate i najvažnijih državnih institucija. Ljudi pokušavaju da napuste Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina da sednu za pregovarački sto kako bi sprečili umiranje ljudi. Odgovor Kremlja je da su otvoreni za pregovore na visokom nivou.

usijanje
foto: Kurir televizija

Za to vreme čeka se odgovor Srbije po pitanju ovog sukoba. Nakon treće sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije obraća se javnosti i saopštava zvanični stav Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini i regionu. Gosti večerašnjeg Usijanja bil su Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centara za strateške analize i Zoran Milosavljević, politikolog.

- Poštovanje normi međunarodnog prava, a ne uvođenje sankcija Rusiji je zapravo ono što je ispravno. Dajem punu podršku tome. Mi nismo mogli da donesemo drugu odluku, bez obzira na sve pritiske. Svaka reč je izmerena. Ako pogledamo u prošlosti mi smo imali loša iskustva i ova odluka je ispravna - rekao je politikolog Zoran Milosavljević.

Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centara za strateške analize rekla je da je odluka koju je Srbija danas donela jedina ispravna odluka.

- Saglasna sam sa ovim što je gospodin Milosavljević rekao. Ono je ispravna odluka. Srbija je pokazala da poštuje međunarodno javno pravo. Mi moramo da štitimo našu ekonomiju. Mi moramo da izaberemo jednu stranu - a ta strana je naš narod i naša država. Nijedna druga odluka nije mogla da bude donesena - rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centara za strateške analize.

usijanje
foto: Kurir televizija

- U prethodnom periodu smo videli sve. Sve odluke koje su donesene smo podržali iako smo bili u nezavidnom položaju. Svi udari su bili da naša država ne napreduje. Ne možete očekivati nešto od neke države kada niste prema njoj pokazali minimum poštovanja. Mi smo faktor stabilnosti. Pokazali smo da smo pravi most između Istoka i Zapada - rekao je politikolog Zoran Milosavljević.

Biljana Šahrimanjan Obradović smatra da je EU pokazala nemoć u pregovorima Beograda i Prištine.

- Moramo da znamo da je ovo teška odluka. Srbija nije obavezna da uvodi nikakve sankcije, jer i sama Evropska Unija nije uvela nikakav rogorozan paket sankcija koliko je najavljivala. Sve se sada odražava na ekonomiju. EU zna šta će se desiti ako uvedu sankcije. Srbija je 100% zavisna od gasa. Evropska unija pokazala moć da može bilo šta da uradi u pregovorima Beograda i Prištine. Narod Rusije i Ukrajine su nama prijatelji i braća. Možda u politici ne postoje, ali u realnim životima postoje - rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centara za strateške analize.

usijanje
foto: Kurir televizija

Politika Srbije prema Rusiji je jasna od samog početka smatra Milosavljević.

- Naša politika prema Ruskoj federaciji je otpočetka bila jasna. Nastaviće se u tom pravcu. U Savetu Bezbednostu Ujedinjenih nacija da se prisetimo, da nije bilo njihovog glasa mi bismo bili proglašeni genocidnim narodom od strane Velike Britanije. SAD nemaju razloga da na nas gledaju kao na male Ruse. Pokazali smo veliko partnerstvo prema njima. Vreme je da se politika prema Srbiji promeni i od strane Zapada. Mi smo u izuzetnoj poziciji da pomognemo. Niko nema razloga da Srbiji bilo šta zameri. Vreme je da nas puste i daju podršku. Naša pozicija može da pomogne i ruskoj i američkoj strani - rekao je Milosavljević.

02:34

SRPSKI DIPLOMATA OTKRIO NA ČIJOJ STRANI TREBA DA BUDE SRBIJA Rusija i Ukrajina su nam prijateljske zemlje

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

39:30

USIJANJE 24.02.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track