NOVA PROVOKACIJA KURTIJEVIH SNAGA Kosovska policija postavlja novu bazu u blizini prelaza Brnjak i krši Vojno-tehnički sorazum
Foto: Kancelarija za KiM

NOVA PROVOKACIJA KURTIJEVIH SNAGA Kosovska policija postavlja novu bazu u blizini prelaza Brnjak i krši Vojno-tehnički sorazum

Politika -

Kosovska policija počela je rano jutros postavljanje nove baze u blizini administrativnog prelaza Brnjak, kod Zubinog Potoka. Desetak kamiona natovarenih betonskim blokovima, generatorima, kontejnerima i drugom opremom, kao i kontejnerima stiglo je jutros na lokaciju koja se nalazi nekoliko kilometara pre tog prelaza.

Njih su pratili teška mehanizacija i buldožeri pod pratnjom takozvane Kosovske policije, čije se operativne jedinice nalaze na mestu, gde će biti postavljeni betonski zidovi.

Baza je predviđena za graničnu policiju, a akcija je protekla mirno. Iz Kancelarije za KiM su rekli da je ovo jednostrana i protivpšravna akcija koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu.

- Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojacavanja policijskog punkta na prelazu. Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan izmedu Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova - kažu u Kancelariji za KiM dodajući da je jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu.

- Taj princip narušen je i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja - naglašavaju u Kancelariji i podvlače da ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju za cilj da se u veoma osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština.

- Takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija - zaključak je Kancelarije za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track