PREMIJERKA BRNABIĆ: Pravo vreme da se ulaže u Srbiju, srpskoj ekonomiji ide dobro
Foto: Zorana Jevtić

premijerka u londonu

PREMIJERKA BRNABIĆ: Pravo vreme da se ulaže u Srbiju, srpskoj ekonomiji ide dobro

Politika -

Britanski Fajnenšel tajms Srbiju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija

LONDON/BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da srpskoj ekonomiji ide dobro, uprkos pandemiji, i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju.

"Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, pogotovo ako investitori žele da ulažu u istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić na panelu sa premijerima Zapadnog Balkana.

U obraćanju putem video linka Brnabić je rekla da Srbija ima dobro poslovno okruženje dodavši da je britanski Fajnenšel tajms Srbiju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija.

Ona je navela da je Srbija u 2020. godini imala pad BDP od svega 0,9 odsto i da je ostvarila privredni rast u 2021. od 7,6 odsto, pri čemu je te godine imala i rekordni iznos direktnih stranih investicija od približno 3,9 milijardi evra.

Brnabić je rekla da su stranim investitorima posebno zanimljive oblasti za ulaganje u Srbiji – intelektualna svojina, veštačka inteligencija, biotehnologija dodajući da Srbija te sektore podržava vrlo intenzivno.

Ona je dodala i da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona.

Brnabić je ponovila da su za Srbiju prioritet evropske integracije, odnosno članstvo u EU, kao i stabilnost u regionu.

"Srbija je stabilna zemlja i kod nas se ove godine održavaju izbori, ali to ni na jedan način neće dovesti u pitanje ekonomsku stabilnost", rekla je Brnabić.

Na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) učestvuju i premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track