01:11

Ambasador Ukrajine za Kurir o zadržavanju srpskih kamiondžija na graničnom prelazu

HUMANITARNA KATASTROFA

PRVO IDU ŽENE I DECA, A ONDA VOZILA: Ambasador Ukrajine za Kurir o zadržavanju srpskih kamiondžija na graničnom prelazu

Politika -

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič demantovao je navode da su srpske kamiondžije diskriminisane na ukrajinsko-rumunskoj granici.

Aleksandrovič je naglasio da petodnevno zadržavanje kamiondžija na graničnom prelazu Đakovo-Halmeu nema nikakve veze sa odlukom Srbije da se ne pridruži sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vozači kamiona iz Srbije, podsetimo, koji se uglavnom vraćaju iz Ruske Federacije, zaustavljeni su na graničnim prelazima Ukrajine. Na prelazu Đakovo-Halmeu, koji razdvaja Ukrajinu i Rumuniju, nalazi se skoro 60 srpskih kamiona koji su u koloni zarobljeni već šesti dan.

Oleksandr Aleksandrović
foto: Kurir Televizija

- Konzul je pričao juče sa srpskim vozačima na ukrajinsko-rumunskoj granici. Vašim vozačima su papiri pregledani. Nema diskriminacije, tamo je živi red, dajemo prednost ženama i deci. Moramo da spasavamo živote jer je tamo humanitarna katastrofa. Prvo idu civili pa vozila. Zvaćemo ponovo granične prelaze gde se nalaze srpski vozači da pomognemo ako možemo - rekao je Aleksandrovič u jutarnjem programu Kurir televizije i dodao da je pričao sa ambasadorom Srbije u Ukrajini Acom Jovanovićem kako bi se rešila situacija na graničnom prelazu.

Aleksandrovič je naglasio da situacija sa kamiondžijama nije reakcija Kijeva na odluku Srbije da ne podrži sankcije Rusiji.

kamioni
foto: Privatna Arhiva

- To 100 posto nema veze sa odlukom Srbije. Politika je jedna stvar, a ljudski životi druga. Pravila na graničnim prelazima su ista za sve. Prednost imaju ljudi koji su stradali. Nema nikakvih ograničenja za izlazak stranaca iz Ukrajine - rekao je ambasador i dodao da će odmah posle emisije ponovo zvati nadležene da se reši problem.

Aleksandrovič je dodao da ne razme zašto Srbija nije osudila agresiju.

- Drago mi je da je Srbija potvrdila podršku Ukrajini, a razumem i zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama. Ne razumem međutim zašto Srbija nije osudila agresiju. Ukrajina je osudila NATO bombardovanje - rekao je ambasador.

05:58

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Putin hteo da nas okupira za 2 dana, Rusi očekivali da ih narod dočeka sa cvećem VERUJEM U POBEDU

Aleksandrovič se osvrnuo i na jučerašnje petosatne pregovore dve strane u Belorusiji koji su se završili bez epiloga.

- Bilo je teško. Naš cilj je ostvaren. Tražimo da se ruska vojska povuče i to će odmah prekinuti rat. Važno je reći da tokom i posle pregovora ruska vojska nije prekinula da napada Ukrajinu i to uglavnom civilne objekte. Sad kad vide da ne mogu da ostvare ništa u svojoj zlobi slepo pucaju na civilne objekte. Videli smo rezultat bombardovanja Harkova sinoć - rekao je Aleksandrovič u jutarnjem programu Kurir televizije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:11

Ukrajina traži povlačenje ruskih trupa i trenutni prekid vatre!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja