SRBIJA JE GLASALA O DEKLARACIJAMA EU: ZA osudu napada na suverenitet i integritet Ukrajine, A PROTIV svih sankcija Rusiji
Foto: Shutterstock, Marina Lopičić, EPA

Dosledno pravu i svojim interesima

SRBIJA JE GLASALA O DEKLARACIJAMA EU: ZA osudu napada na suverenitet i integritet Ukrajine, A PROTIV svih sankcija Rusiji

Politika -

Srbija je glasala za sve deklaracije Visokog predstavnika Evropske unije Đuzepa Borelja koje osuđuju narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, dok je glasala protiv svih deklaracija koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji, ekskluzivno saznaje Kurir.

Kako saznajemo, Srbija se nije pridružila deklaraciji o restriktivnim merama uvedenim u vezi sa aktivnostima Rusije povezanih sa destabilizacijom Ukrajine. Tom odlukom uvedene su dalje restriktivne mere kao odgovor na aktivnosti Rusije prema Ukrajini. Takođe, Srbija nije stala uz deklaraciju koja se odnosi se na 22 osobe i četiri entiteta koji podležu restriktivnim merama, a među njima su ministar odbrane Sergej Šojgu, drugi članovi ruske Vlade, vojni komandanti, kao i šefica Odeljenja za informisanje ruskog MSP Marija Zaharova.

Naša zemlja nije podržala ni deklaraciju kojom se uspostavlja novi mehanizam za sprovođenje restriktivnih mera zbog ruskog priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska i ulaska ruskih vojnih snaga u te oblasti. Ni deklaraciju koja podrazumeva restriktivne mere protiv poslanika ruske Dume, kojom je na listu dodato 336 poslanika, Srbija nije podržala. Tom odlukom uvedene su mere protiv 336 ruskih poslanika zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Srbija nije glasala ni za deklaraciju kojom je proširen obim uvedenih restriktivnih mera u oblasti finansija, odbrane, energetike, vazdušnog i sektora svemirskih tehnologija. Takođe, Srbija je bila protiv deklaracije kojom se preciziraju kriterijumi za određivanje lica, entiteta i pravnih subjekata koji se nalaze na listama za zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zbog situacije u Ukrajini.

Među deklaracijama koje nismo podržali je i ona kojoj je dodato 98 osoba na listu lica, entiteta i pravnih subjekata. Na udar sankcija ovom odlukom dolazi i ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Vlade Mihail Mišustin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Takođe, Srbija nije glasala ni za deklaraciju koja ograničava rad Aeroflota, kao ni Centralne banke Rusije.

Kurir.rs

Bonus video:

34:57

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ne uvodimo sankcije Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track