MINISTAR STEFANOVIĆ: Obraćanje Švarc-Šilinga i Incka Evropskoj komisiji i NATO potpuni bezobrazluk
Foto: Fonet/Milica Vučković

MINISTAR STEFANOVIĆ: Obraćanje Švarc-Šilinga i Incka Evropskoj komisiji i NATO potpuni bezobrazluk

Politika -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je potpuno "neverovatno i potpuno je bezobrazan način na koji su se Evropskoj komisiji i NATO-u obratili Švarc-Šilinig i Incko, jer su za najveći broj problema koji se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini odgovorni upravo oni."

- Oni su ti koji su svojim lošim potezima čak podsticali stvaranja problema, a uopšte nisu radili na njihovom prevazilaženju. Republika Srbija i predsednik Vučića su u poslednjih deset godina svetao primer, ne samo u našem regionu, već i mnogo šire, kako se, čak i kada ste izloženi svakodnevnim provokacijama i napadima, pa čak i pokušaju ugrožavanja života kakav je doživeo predsednik Vučić prilikom posete Srebrenici, postupa odgovorno i državnički, ni na koji način ne ulazeći u unutrašnja pitanja svojih komšija i potpuno podržavajući njihov napredak kako bi ceo region bio stabilan i miran. Srbija nijednog trenutka, iako ekonomski najjača zemlja u regionu, nije pokušavala na bilo koji način da ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Potpuno suprotno, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne i školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj. Predsednik Vučić poslao je ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na naše bliske veze sa Republikom Srpskom i našim bratskim srpskim narodom, koji tamo živi, ni na koji način ne želimo da ugrozimo Bosnu i Hercegovinu, već joj naprotiv pružamo punu podršku i u njenom napredovanja ka Evropskoj uniji, gde smatramo da joj je mesto, ali i u njenom daljem ekonomskom jačanju - navodi Stefanović i dodaje:

- Što se tiče ponašanja drugih, iako se Incko, Švarc-Šiling i ostali prave da ih ne vide, ne može niko da me ubedi da ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva, i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji, pa čak i u trenutku kada je naša zemlja pružala humanitarnu pomoć u vidu besplatnih vakcina protiv kovida kada ih nigde u svetu nije bilo, i pokušaj linča predsednika Vučića u Srebrenici, za koji niko nije odgovarao već godinama. Ali očigledno za pojedine Srbija zauvek mora da bude označena kao neki negativni zli igrač koji ugrožava Balkan.

Međutim, realnost je da je Srbija faktor stabilnosti, za šta smo dobili potvrde od brojnih međunarodnih subjekata i, štaviše, neretko se dešava da od Srbije i od predsednika Vučića traže da svojim delovanjem pomogne stabilizaciju Bosne i Hercegovine. Republika Srbija i predsednik Vučića ostaju posvećeni putu mira i putu ekonomskog jačanja. Želimo da čitav region Zapadnog Balkana u najskorijoj budućnosti bude deo Evropske Unije i da kroz proces evropskih integracija ojača, dobije bolje i kvalitetnije institucije i pruži bolji život svom stanovništvu.

A sramota je što se ljudi, koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umesto da su se tada bavili svojim poslom u Bosni i Hercegovini i gradili mir, a ne tenzije, danas na ovakav način ophode prema Republici Srbiji i predsedniku Vučiću, u kojem je Bosna i Hercegovina imala i ima danas i partnera i pouzdanog komšiju i nekoga ko želi dobro i svojoj i njihovoj zemlji i ko želi samo mir, stabilnost i bezbednost za sve nas.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja