NOVI UDAR ŠOLAKOVOG MEHANIZMA: Ukrajinsku krizu pretvorili u glavnu temu izborne kampanje u Srbiji
Foto: Printscreen

Nesreću drugih koriste za ostvarivanje svojih interesa

NOVI UDAR ŠOLAKOVOG MEHANIZMA: Ukrajinsku krizu pretvorili u glavnu temu izborne kampanje u Srbiji

Politika -

Da u ostvarenju interesa svog vlasnika mediji koji pripadaju mehanizmu za zaštitu interesa Dragana Šolaka ne biraju sredstva, svedoči i primer toksične kampanje koju već danima unazad vode protiv institucija Srbije u vezi sa stavom naše zemlje o krizi u Ukrajini.

I dok Srbija u veoma suženom manevarskom prostoru nastoji da zauzme racionalan stav kojim se štite interesi našeg naroda, Šolakovi medijski jurišnici se utrkuju u plasiranju lažnih vesti i zluradih komentara na račun odluke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, a u saradnji sa medijima iz regiona sve češće pozivaju i na izolaciju i blokadu evropskog puta naše zemlje.

Šolakova fabrika laži radi u tri smene

Dok su građani Srbije i međunarodni partneri s pažnjom očekivali odluke Srbije po pitanju ukrajinske krize, pozivajući se na svoje navodne izvore, Šolakov portal Nova.rs lansirao je lažnu vest da je srpsko rukovodstvo odbilo zahtev EU da podrži teritorijalni integritet Ukrajine. Bez ikakve provere, tu vest su najpre preneli svi mediji pod Šolakovom kontrolom, da bi se ona brzinom svetlosti proširila širom regiona, posebno u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kako bi bio prekinut lanac širenja ove dezinformacije čiji je cilj bio da nanese štetu međunarodnom ugledu Srbije, predsednica vlade Ana Brnabić relativno brzo je demantovala pisanje Šolakovog portala, ali to nije bilo dovoljno da ona odmah bude i povučena ili da uz nju bar bude objavljen i zvanični demanti. Bili su potrebni sati da Nova.rs promeni izvornu informaciju koja je na sajtu stajala dovoljno dugo da Srbiji nanese nepopravljivu štetu.

Na konferenciji za medije predsednika Aleksandra Vučića javnost je mogla da se uveri da Srbija apsolutno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, što je u skladu sa principijelnim stavom o očuvanju teritorijalnog integriteta države na Kosovu i Metohiji, a da je odbijen zahtev za uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Da u pitanju nije bila tehnička greška ili profesionalna omaška Šolakovog portala moglo se videti i nakon saopštavanja zvaničnog stave Srbije, nakon čega je pokrenuta intenzivna kampanja iskrivljenih i malicioznih tumačenja odluke rukovodstva naše zemlje što je otišlo toliko daleko da se, tokom defilovanja raznih analitičara, na Šolakovim medijima iskristalisao zaključak da Srbija treba bude kažnjena prekidom evrointegracija zemlje.

Otvoreno lobiranje za izolaciju i prekid evropskog puta Srbije

Pokušavajući da iskoriste okolnosti koje su nastale usled vojnog sukoba u Ukrajini, mediji iz sastava Šolakovog mehanizma započeli su široku i intenzivnu kampanju čiji je cilj da pred međunarodnom javnošću Srbiju predstave kao antievropsku državu koju treba politički izolovati. U tu svrhu, odmah po objavljivanju zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, mediji koji deluju u službi vlasnika Junajted grupe organizovali su nemali broj emisija i priloga čiji su gosti direktno optuživali zvanični Beograd za sedenje na dve stolice, politiku suprotnu zajedničkoj spoljnoj politici EU i servilnost prema Rusiji i Vladimiru Putinu. S druge strane, nacionalistički nastrojeni proopozicioni simpatizeri optuživali su aktuelnu vlast za potpuno suprotno delovanje – izdaju Rusije i servilnost prema EU i Zapadu.

Tako su u programima kablovskih televizija N1 i Nova S defilovali pripadnici i simpatizeri opozicionih opcija koji su aktuelnu vlast redom optuživali zbog zauzetih pozicija. Nametnuti zaključak sublimiran je u naslovu koji se u petak pojavio u dnevnom listu Nova, a koji je glasio “Evropa osudila ruski napad na Ukrajinu, Srbija sramno ćuti”. Kao sagovornici su birani Viola fon Kramon, Vladimir Bilčik, Karl Bilt, Janoš Bugajski, američki profesor Edvard Džozef, kolumnista Peščanika Dejan Ilić, Cvjetin Milivojević, a kao šlag na torti došli su ljudi sa Šolakovog platnog spiska – Dragoljub Petrović, urednik lista Danas, Veselin Simonović, urednik portala Nova.rs, Ranko Pivljanin urednik lista Nova i Slobodan Georgiev direktor Njuz Maks Adrije.

Politički nihilizam - sve ktirike dobrodošle

Nakon što je Srbija podržala one rezolucije GS UN kojima se osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i uprkos činjenici da je naša zemlja jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, mediji u sastavu Šolakovog mehanizma otvorili su prostor i za kritiku desne proruske opozicije. Gotovo preko noći teelvizije i sajtovi N1 i Nova S postale su platforme za kritike koje dolaze od strane koalicije NADA, Zavetnika, Boška Obradovića, Saše Radulovića, Mlađana Đorđevića, Miroslava Parovića, pa čak i Šešeljevih radikala iako je o njemu pre nekoliko večeri prikazan film pod nazivom “Magistra mržnje”.

Iako ove političke opcije nisu glavni favoriti Dragana Šolaka, davanjem velikog medijskog prostora njihovim kritikama državnih odluka, uz uskraćivanje prostoa za odgovor na njihove zamerke, jasno je pokazana namera da se medijski poguraju sve one opcije za koje je mehinzam i izborni štab vlasnika Junajted grupe procenio da na temi ukrajinske krize mogu da oduzmu neki glas Vučiću i SNS.

Ukrajinska kriza dar s neba za kampanju Multikom stranke

Čitavo tretiranje teme dešavanja u i oko Ukrajine i odnosa Srbije prema toj krizi imalo je za cilj da se u javnosti kreira narativ o vlasti u Srbiji kao neprincipijelnoj i nepoštenoj, kako prema zapadnim partnerima, tako i prema Ruskoj Federaciji. Zbog uskog manevarskog prostora i specifične pozicije Srbije koji su uslovili donošenje odluka koje su nepopularne u široj javnosti i među prosečnim srpskim glasačima, ova tema je svesno istaknuta u prvi plan kako bi sve druge teme u izbornoj kampanji pale u zaborav i ostale u senci. Računica je jasna: oslabiti poziciju Aleksandra Vučića na temi na kojoj on mora odgovorno da se ponaša i donosi nepopularne odluke, a istovremeno nastalu situaciju iskoristiti za urušavanje međunarodnog kredibiliteta i ugleda koji sadašnja vlast uživa kod međunarodnih partnera.

Kreiranjem i sprovođenjem ovakve medijske strategije Šolakov mehanizam još jednom je potvrdio da ovaj kontroverzni srpski milijarder ne bira sredstva, uključujući i direknto ugrožavanje vitalnih interesa Srbije, kako bi ostvario svoje privatne interese i kako bi svoje eksponente u liku Multikom stranke i njenog lidera Dragana Đilasa doveo na vlast.

Šta je Šolakov mehanizam

Mehanizam za zaštitu interesa i obračun sa konkurencijom Dragana Šolaka čine političari, mediji i nevladine organiazcije koji se nalaze pod kontrolom ovog kontroverznog srpskog milijardera. Cilj formiranja tog mehanizma čije je delovanje Kurir otkrio jeste da se Šolaku ukloni sa puta svako ko predstavlja smetnju njegovim kompanijama u ostvarivanju ekstraprofita, za šta se koriste sredstva pritisaka i satanizacije od strane medija koji pripadaju ovoj grupi.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track