PLAĆENICI! Ukrajina postala Meka za PSE RATA željne ubijanja i pljačke! Zarađuju i po 6.000 dolara mesečno! Evo ko su oni
Foto: EPA/ CORPORAL CHRIS MOORE

GLAVNI MOTIVI

PLAĆENICI! Ukrajina postala Meka za PSE RATA željne ubijanja i pljačke! Zarađuju i po 6.000 dolara mesečno! Evo ko su oni

Politika -

Ratišta i sukobi širom sveta oduvek su bili izazov za pse rata koji to bukvalno vide kao posao i priliku da se zaradi, pa ni Ukrajina nije izuzetak. Štaviše, ona postaje Meka za sve one koji su zbog novca, ideologije ili samo zbog avanture pohrlili kako bi se suprotstavili ruskoj armiji. Upravo je zbog toga Ministarstvo odbrane Rusije uputilo Hrvatskoj protestnu notu. Naime, prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane 200 hrvatskih plaćenika je preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljona na jugu zemlje. Hrvatski vojni ataše u Moskvi je odbio da primi ovu notu uz obrazloženje da Ministarstvo odbrane Hrvatske niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nema veze s pojedincima koji se možda nalaze u Ukrajini.

Prema rečima vojnog komentatora Aleksandra Radića zanimanje "plaćenik" drastično se promenilo u odnosu na raniji period. On kaže da su plaćenici ili psi rata kako ih još nazivaju, potpuno drugačije izgledali drugom polovinom dvadesetog veka kada je najviše lokalnih ratova i sukoba bilo u Africi.

Aleksandar Radić
foto: Kurir

- Kada kažem drugačije izgledali, ne mislim na fizički izgled, nego na mentalni sklop. Tada se ovaj "posao" uglavnom radio zbog novca i bio je zaista dosta dobro plaćen. Oni koji bi odlazili u ove ratove su mogli bukvalno da se obezbede za ceo život - kaže Radić za Kurir, dodajući da je situacija danas potpuno drugačija. -

Nezahvalno je govoriti o ciframa i koliko danas plaćenici zarađuju, ali reč je o nekoliko hiljada dolara mesečno. Ipak, tposao danas nije nadrealno plaćen - otkriva Radić. Napominje da su u današnje vreme i motivi za odlazak u neki rat drugačiji.

- Neki drugi elementi u odnosu na novac danas igraju značajniju ulogu poput ideologije ili avanture - ističe Radić. Dodaje da je ova oblast regulisana zakonom i da je odlazak na strana ratišta krivično delo.

- Nažalost, sve je više primera da se podstiče odlazak u Ukrajinu na ratište iako je to krivično delo - kaže Radić. Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević kaže da su psi rata plaćeni oko 6.000 dolara mesečno.

- Naravno, podrazumeva se i mogućnost pljačke. To nigde nije ni rečeno ni napisano, ali figurira kao neko nepisano pravilo - objašnjava Galijašević za Kurir, podvlačeći da osim materijalnog, u današnje vreme psi rata motiv za odlazak na strano ratište pronalaze u ideologiji ili avanturi.

Dževad Galijašević
foto: Youtube/Printscreen

- Kada je reč o ideologiji, uglavnom se radi o teškom radikalizmu, bilo da je reč o islamskom ili nekom drugom - kaže Galijašević. On pojašnjava i da plaćenike regrutuju obaveštajne službe i da se tačno zna gde i na kojim prostorima ove grupe deluju.

- Rusija je već ukazala na grupe plaćenika koji dolaze sa prostora Albanije, Kosova i BiH. Ima ih i iz Hrvatske, ali to je ekces, nije pravilo - naglašava Galijašević. On ističe da u Ukrajini deluju neonacisti i da je radikalna desnica u ovoj zemlji potpuno legitiman politički faktor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track