INTERVJU: MILOŠ JOVANOVIĆ, LIDER DSS I PREDSEDNIČKI KANDIDAT KOALICIJE NADA: Boriću se da uđem u drugi krug predsedničkih izbora!
Foto: Marina Lopičić

POLITIKA

INTERVJU: MILOŠ JOVANOVIĆ, LIDER DSS I PREDSEDNIČKI KANDIDAT KOALICIJE NADA: Boriću se da uđem u drugi krug predsedničkih izbora!

Politika -

Boriću se da uđem u drugi krug predsedničkih izbora. To svakako neće biti lako u ovoj neravnopravnoj borbi u koju neki ulaze sa milionima evra a drugi, poput nas, sa višestruko manje resursa ali je moguće jer predsednički izbori pored materijalnih resursa zahtevaju i istinsku viziju Srbije, jasnu politiku i doslednost, ozbiljnost i ličnu biografiju a to nam svakako ne nedostaje, poručuje u intervjuu za Kurir predsednik Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat koalicije NADA.

Kako kaže, u tu trku je ušao ne da se igra, već zato što je spreman i zato što hoću da preuzmem odgovornost za vođenje državnih poslova.

- Znam šta nam valja menjati, šta se mora uraditi i pozivam ljude da se upoznaju i sa mojim političkim stavovima i sa mojom biografijom i nek odluče kome će dati poverenje.

Šta očekujete na parlamentarnim i gradskim izborima? Predviđate li svojoj koaliciji bolji izborni rezultat od onog koji predviđaju istraživanja a koji se kreće ispod tri odsto?

- Ne znam koja ste istraživanja vi gledali ali istraživanja u koje smo mi imali uvid jasno pokazuju da se nalazimo između četiri i šest odsto sa trendom rasta. Što se mene tiče međutim, istraživanja su potpuno nebitna. Jedino je važno šta će građani reći 3. aprila i mi se, nezavisno od istraživanja, borimo za njihovo poverenje i moram da vam kažem da su reakcije i odjeci na koje nailazimo odlični.

Usijanje, Miloš Jovanović
foto: Kurir

Šta vam daje uverenje da ćete ući u parlament, odnosno gradsku skupštinu?

- Kada jednu listu predvodi jedan od najvećih živih srpskih ratnika kao što je general Božidar Delić i kada tu istu listu podržava jedan od najvećih živih srpskih pesnika kao što je Matija Bećković onda bi bila sramota ne očekivati odličan rezultat. Pored toga, srpska koalicija NADA ima jasan nacionalni program: reintegracija Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak Srbije; odbrana Republike Srpske i podrška Srbima u regionu, vojna neutralnosti i rad na konačnom identitetskom utemeljenju našeg naroda. Uz to insistiramo na poštovanju pravne države, demokratskih procedura i jačanju institucija - ništa od ovoga danas nije slučaj. Imamo jasan program i Beograd u kome ćemo se konačno obračunati sa urbanističkom mafijom koja poslednjih godina po svojoj volji i shodno svom privatnom interesu oblikuje i uništava srpsku prestonicu. Javni prevoz će biti besplatan što je mera od najvećeg značaja kako bi se izvršio takozvani „modalni transfer" odnosno kako bi se pospešio prelazak žitelja našeg glavnog grada sa privatnog i individualnog na javni i kolektivni način prevoza što će uticati i na smanjenje saobraćajnih gužvi i na smanjenje zagađenja. Rešićemo konačno problem ambrozije koji mnogim ljudima oduzme mesec i po dana normalnog života godišnje što je nedopustivo a tu je i naš projekat „Koridor kulture" odnosno izgradnja pešačkog mosta između Kalemegdana i Ušća i izgradnja zgrade opere u bloku 15.

Šta vašu koaliciju najviše izdvaja u odnosu na ostale učesnike na predstojećim izborima?

- Činjenica da se jedini zalažemo za zdravu nacionalnu ali i podjednako zdravu demokratsku državu. Ne možete se boriti za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije a negovati bezakonje u zemlji i stvarati partijsku umesto pravne države. To naprosto ne biva. Pored toga nas izdvajaju i doslednost, ozbiljnost i snaga. Vidim da neki na desnom delu političkog spektra govore o nekakvim patriotskim blokovima. Činjenica je međutim da srpska koalicija NADA predstavlja jedinu ozbiljnu patriotsku alternativu ovom režimu. Neki drugi opet izlaze sa predsedničkim kandidatima koji imaju jedva tridesetak godina, bez ozbiljnog radnog, političkog ili životnog iskustva što mi se takođe ne čini ozbiljnim. U mnogim državama ne možete ni biti kandidat pre nego što napunite 35 ili 40 godina života i to ima svoj razlog. Zaista mislim da je krajnje vreme da uozbiljimo političku scenu u našoj zemlji jer nas čekaju veliki izazovi i zbog toga se i sami ponašamo ozbiljno i odgovorno.

Miloš Jovanović
foto: Marina Lopičić

Koalicija s onim ko hoće da gradi srpsku državu

Ko dolazi u obzir za koaliciju ukoliko budete imali šansu da uđete u parlament, a s kim biste najrađe pravili koaliciju da možete da birate?

- Srbiji je nadasve potrebna korenita promena političkog sistema. Zaista je više nedopustivo da partijska knjižica bude najvažniji dokument u zemlji koji sva vrata otvara; nedopustivo je da razni Miloradi Grčići vedre i oblače po Srbiji; nedopustivo je da policija ne reaguje na pozive građana kao što je bio slučaj u Savamali; nedopustivo je da tamo neki bandit koji protivno svim propisima gradi kafanu na Pančićevom vrhu bude jači od države... Ili smo država ili smo Divlji zapad - jedno drugo isključuje. Svako ko je spreman da gradi srpsku državu je dobrodošao za saradnju.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track