CRNA TROJKA UDRUŽENA PROTIV SRBIJE! Kurti, Osmanijeva i Džaferović sramno spinuju protiv naše zemlje koristeći ukrajinsku krizu!
Foto: EPA/ANTHONY ANEX, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

mešetarenje

CRNA TROJKA UDRUŽENA PROTIV SRBIJE! Kurti, Osmanijeva i Džaferović sramno spinuju protiv naše zemlje koristeći ukrajinsku krizu!

Politika -

Premijer i predsednica tzv. Kosova Aljbin Kurti i Vljosa Osmani i Šefik Džaferović, član predsedništva BiH, dali su intervjue britanskom Gardijanu u kojima su izneli sramne zamene teza i opasno spinovanje da će "Rusija preko Srbije destabilizovati države Zapadnog Balkana", a s očiglednim ciljem, da se, koristeći ukrajinsku krizu, lažna država što pre dočepa članstva u NATO!

Šefik Džaferović
foto: EPA / Malton Dibra

Oni su u intervjuima pozvali EU i NATO "da ubrzaju svoj pristup zahtevima za članstvo balkanskih zemalja i da pojačaju odbranu od ruskog mešanja." Kurti je rekao da je "u interesu Ruske Federacije da ima nova ratišta jer ne žele da se vrate miru". Osmanijeva je kazala da će "Rusija destabilizacijom Zapadnog Balkana nastojati da destabilizuje celu Evropu", dodajući da "Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrednosti." Džaferović je rekao da je "BiH posebno podložna ruskom mešanju jer Milorad Dodik preti povlačenjem bosanskih Srba iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH, u stvari cepajući Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat 1995.". - Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja zapada usmerena na Ukrajinu. Njegovo ponašanje ohrabruje Rusija, koja uvek želi da pokaže da može da destabilizuje "slabu tačku" EU i NATO. Zapadne vlade treba to da shvate mnogo ozbiljnije i da se aktivnije i snažnije angažuju u BiH i celom region - rekao je Džaferović. Osmanijeva je kazala da se pokazalo da "smirivanje autokrata kao što su ruski predsednik Vladimir Putin ili predsednik Srbije Aleksandar Vućić ne funkcioniše u Ukrajini." - Rusija će verovatno koristiti ili Baltik ili Zapadni Balkan, ili oba regiona, da podigne tenzije i proširi krizu na međunarodnom planu - kazala je Osmani.

Bonus video:

22:24

Milovan Drecun upozorava na politički manevar Albanaca: Kurti i Rama imaju ratni projekat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track