VESLI KLARK PONOVO PRETI: Ako Srbija stane uz Rusiju, biće izolovana i ekonomski siromašna
Foto: Profimedia

JADNO

VESLI KLARK PONOVO PRETI: Ako Srbija stane uz Rusiju, biće izolovana i ekonomski siromašna

Politika -

General Vesli Klark, komandant NATO tokom agresije 1999. godine, zapretio je Srbiji da će, ukoliko stane uz Rusiju, biti „izolovana i siromašna predstavnica ove države“. On je bukvalno poručio da Beograd što pre mora da izabere između Rusije i Zapada.

Ili-ili

- Izbor jasan - ili da Srbija postane izolovana i ekonomski siromašna predstavnica Rusije, ili da izabere Zapad i sigurnu budućnost - rekao je Klark.

Da ove Klarkove reči nisu samo prazne pretnje, dokazuje i činjenica da su SAD pre dva dana zvanično u Albaniji aktivirale posebnu operativnu grupu specijalaca čiji je glavni zadatak da „eliminišu maligni ruski uticaj na Balkanu“.

Inače, general Klark je naglasio i da će ukrajinska kriza najoštrije podeliti Evropu, kao i da će svako morati da donese jasnu odluku.

Ministar policije Aleksandar Vulin

Antiruska histerija uvek sadrži i antisrpsku histeriju

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da „kada Klark, vođa ubica iz 1999. godine, i Džejmi Šej, tvorac izraza „kolateralna šteta“ kojom je objašnjavana smrt desetina naše dece, počnu da objašnjavaju da je ubijanje Srba u NATO agresiji humano koliko i potrebno, onda znate da je svako njihovo pozivanje na međunarodno pravo cinizam i laž“:

- Onaj ko osuđuje borbe u Ukrajini, taj mora da osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju. Onaj ko predvodi antirusku histeriju, nema prava da Srbiji određuje šta će da radi i kako će da misli. Svaka antiruska histerija uvek sadrži u sebi i antisrpsku histeriju, i tako je bilo oduvek - dodao je ministar Vulin.

- Mislim da će Srbija morati da se opredeli hoće li postati izolovana i ekonomski osiromašena predstavnica Rusije ili će se pridružiti Zapadu i napredovati kao društvo i država - rekao je Klark za Glas Amerike i dodao da nema i ne može biti nikakvih paralela između NATO agresije u Srbiji i ruske invazije u Ukrajini.

On je, podsetimo, ovih dana ponovo pravdao NATO agresiju na Srbiju 1999.

Ostati vojno neutralan

Analitičar Stevica Deđanski smatra da reči Klarka treba čuti, ali se ne treba preterano obazirati na njih.

- Srbija ima svoj put i treba da nastavi da misli na svoju budućnost. Mi smo jasno stavili do znanja da smo vojno neutralni. Niti smo za NATO, koji nas je bombardovao i ubijao našu decu, niti za drugu stranu, koja vodi svoje ratove i koji nisu i naši ratovi - naglašava Deđanski, podvlačeći da Srbija mora da vodi računa samo o svom narodu i svojim interesima.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track