TADIĆ NEĆE U PREDSEDNIČKU TRKU, IZABRAO JE NJEGA: Dragoslav Šumarac kandidat koalicije oko SDS za predsednika Srbije
Foto: Nemanja Nikolić

izbori

TADIĆ NEĆE U PREDSEDNIČKU TRKU, IZABRAO JE NJEGA: Dragoslav Šumarac kandidat koalicije oko SDS za predsednika Srbije

Politika -

Prof. dr Dragoslav Šumarac biće kandidat za predsednika Republike Srbije Socijaldemokratske stranke, saopštila je SDS koju vodi Boris Tadić. - Kandidaturom Dragoslava Šumarca građani Srbije na ovim izborima dobijaju kandidata nedvosmisleno proevropske orijentacije, koji je ceo svoj politički život bio posvećen ideji moderne evropske Srbije i strateškog cilja učlanjenja Srbije u Evropsku uniju - naveli su u saopštenju i dodali:

Usijanje, Dragoslav Šumarac
foto: Kurir

- U trenutku kada je evropska ideja u Srbiji ugrožena i kada su građani Srbije na ovim izborima praktično ostali bez kandidata jasne proevropske orijentacije, smatramo da je kandidatura Dragoslava Šumarca od izuzetnog značaja za budućnost Srbije i za opstanak demokratske i evropske ideje u našoj zemlji. Dragoslav Šumarac je bio ministar za urbanizam i građevinu u Vladi Zorana Đinđića, koja je bila prva demokratska i proevropska vlada u Srbiji, a ovu kandidaturu objavljujemo na dan atentata na Zorana Đinđića boreći se za ideju i politiku za koju je on dao život. Duboko verujemo da onoliko koliko je evropski glas u Srbiji glasan, da će toliko u Srbiji biti prisutna sloboda, demokratija i razvoj. Dragoslav Šumarac danas predstavlja takvu Srbiju i bićemo najglasniji u odbrani evropskih vrednosti i danas kada su one napadnute najviše od devedesetih godina.

Dragoslav Šumarac rođen je u Raškoj 1955. godine. Bio je potpredsednik Demokratske stranke. Kao student generacije diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu i kasnije doktorirao u Sjedinjenim američkim državama. Od 1979. godine radio je na Garađevinskom fakultetu u Beogradu, na kom je od 1998. do 2020. bio redovni profesor. Od 2020. je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor za nauku. Kao ministar za urbanizam i građevinu u Vladi dr. Zorana Đinđića inicirao osnivanje Inženjerske komore Srbije, koja okuplja više od 28.000 licenciranih inženjera. Šumarac je bio osnivač i prvi predsednik Inženjerske komore Srbije i prvi Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track