03:16

DA LI JE DOBRO DATI CIVILIMA ORUŽJE U RUKE, KO ĆE SNOSITI ODGOVORNOST: Ambasador Ukrajine: Nemamo drugog izbora

"Usijanje" na kurir tV

NISMO IMALI IZBORA, MORAMO DA SE BRANIMO: Ambasador Ukrajine ekskluzivno za Kurir TV: Morali smo da podelimo oružje stanovništvu

Politika -

Mi nemamo izbora, to je jedini način da se braniš. Kada ruska vojska puca u civile bez razloga, bitno je imati oružje kako bi se branio, poručio je večereras ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič gostujući na Kurir TV.

On je na pitanje voditelje "Usijanja" Silvije Slamnig objasnio razloge zbog kojih su vlasti u Kijevu dali puške civilima.

- Mi nemamo izbora, to je jedini način da se braniš. Kada ruska vojska puca u civile bez razloga, bitno je imati oružje kako bi se branio. Civili prihvataju oružje, ali to je na dobrovoljnoj osnovi. Dakle, punoletni Ukrajinci koji žele da se pridruže teritorijalnoj odbrani Ukrajine imaju pravo da dobiju oružje - odgovorio je Aleksandrovič.

Ukrajinske vlasti su, podsetimo, podelile desetine hiljada jurišnih pušaka civilima, otkrio je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Neobučeni civili mogu postati žrtve nove ukrajinske taktike jer su dobili oružje za borbu koje nisu dosad imali prilike da koriste, niti da vežbaju rukovanje, na šta je ukazala voditeljka Silvija Slamnig.

- To je zvanično dato njima iz ukrajinske vojske. Čudno mi je bilo da čujem da se ukrajinska deca zvanično pridružuju i dobijaju neko oružje. To nije istina. U svakom slučaju, ako osoba nije punoletna nema pravo da se ima oružje - uverava Aleksandrovič, koji na insistiranje voditelje "Usijanja" o tome da li je dobar potez dati građanima oružje u ruke, odgovara.

Oleksandr Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

Aleksandrovič je otkrio da oružje u Ukrajinu stiže od mnogih njenih međunarodnih partnera.

- Ide od mnogih naših međunarodnih partnera, ne samo od zemalja koje su članice NATO, Evrope ili Amerike. Mi ne komentarišemo svaki konkretan slučaj, jer bilo je slučajeva gde smo želeli nešto da dobijemo i odmah lete ruske rakete i to bombarduju. Zbog bezbednosnih razloga mi to ne najavljujemo ali sigurno svakodnevno stiže to oružje. Ustvari to oružje je vojna podrška i jedini i najvažniji način podrške Ukrajini na koji možemo da se branimo i pobedimo. Mi još uvek nismo pomenuli pregovore koji sada idu ali važno je da ustvari ne pregovori će odlučiti, nego uspeh ukrajinske vojske na terenu i volja ukrajinskog naroda. Mi smo već primetili da su se zahtevi Rusije znatno smanjili - rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji.

KOMPLETAN INTERVU SA AMBASADOROM UKRAJINE U SRBIJI MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA OVAJ LINK!

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:25

AMBASADOR UKRAJINE ALEKSANDROVIČ: Zahvalni smo Srbiji zbog glasa u UN, iako se nalazi u delikatnoj poziciji zbog odnosa sa Rusijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track