KAD POSTANEM PREDSEDNIK, NAMESTIĆU ZUBE I KOSU: Ovo su bili NAJURNEBESNIJI predsednički kandidati koje je Srbija imala!
Foto: Printscreen

cirkus

KAD POSTANEM PREDSEDNIK, NAMESTIĆU ZUBE I KOSU: Ovo su bili NAJURNEBESNIJI predsednički kandidati koje je Srbija imala!

Politika -

Pojedini nekadašnji predsednički kandidati, iako nikada nisu uspeli da osvoje značajniji broj glasova, izazivali su veliku pažnju javnosti. Do kandidature nepoznati, postajali su zvezde medijske scene, uveseljavajući narod svojim nastupima. U trci za predsednika tako smo imali i prodavca magle Belog Preletačevića, vođu Jogi letača, nekadašnjeg fasadera... Setimo se nekih od njih.

Nikola Šećeroski - Ima da sprečim narod da umre od infarkta

Fasader iz Radožde, koji se kandidovao ispred Grupe građana na prvim višestranačkim izborima za predsednika Srbije 1990, bio je jedan od najživopisnijih predsedmničkih kandidata. Za kandidaturu je skupio 12.236 potpisa, a na izborima je osvojio 26. mesto sa 3.168 glasova.

Imao je krajnje interesantan ekonomski plan - "da neradnike nauči da rade, a ne da ispijaju šest ili sedam puta kafu na dan", a imao je plan i kako da poboljša zdravstveni sistem i stanje morala u društvu.

Srbija, Predsednički Izbori, Predsednički Kandidati, Izbori, Nikola Šećeroski, Jezdimir Vasiljević
foto: Printscreen

- Ima da sprečim narod da umire od infarkta, imam pronalazak, na sebi sam ga lično isprobao. Razvod braka nema da bude, nema da bude rasturanja porodice, nema da više budu deca ko pilići - govorio je.

Najavljivao je i da će kada postane predsednik namestiti zube i presaditi kosu, te govorio da Srbiji treba diktatura a oštro je odbacivao tvrdnje da je pravio četke i metle, što se pojavilo kao informacija. Šećeroski je preminuo 2008. godine.

Beli Preletačević - "Ljubi čika" na izborima oduvao i Jeremića

Luka Masimović, u javnosti poznat kao Beli Preletačević, bio je majstor performansa a proslavio se na lokalnim izborima 2016. u Mladenovcu u kome je osvojio 20 odsto glasova. Godinu dana kasnije, bio je predsednički kandidat koji je žario i palio na društvenim mrežama ispred pokreta "Beli - Samo jako". Govorio je da će njegov prvi predsednički korak biti da vilu na Dedinju, u kojoj je živeo tadašnji predsednik Tomislav Nikolić, da ustupi studentima, dok će on sa svojom dragom otići u Ivanču (selo kod Mladenovca), a kampanju je vodio pod parolom "putujući cirkus - Beli karavan".

Beli Preletačević
foto: Reuters

Jedna od uzrečica u komunikaciji sa fanovima mu je bila "ljubi čika", a uvek je bio u belom odelu, cipelama i u belim vunenim čarapama. Građane je oduševio jahanjem konja po gradu.

Osvojio je oko 9,5 odsto glasova i iza sebe ostavio Vuka Jeremića, lidera Narodne stranke.

Branko Čičić - "Vežba jogi letenja proizvodi rastuće blaženstvo"

Bio je vođa "Jogi letača" okupljenih u Partiji prirodnog zakona i predsednički kandidat 1997. godine Govorio je:

- Jogi letači bi oživljavanjem jedinstvenog polja prirodnog zakona u nacionalnoj svesti stvorili postojan uticaj harmonije i pozitivnosti širom zemlje. Vežba jogi letenja proizvodi rastuće blaženstvo i harmoniju u okolini. O savršenoj vladi i nepobedivoj Jugoslaviji da i ne govorimo.

Branko Čičić
foto: Printscreen/ajurvreda

Obećavao je formiranje grupe za vladu koja se sastoji od 7.000 jogi letača, integrisanu nacionalnu svest, grupno letenje i naučna istraživanja koja bi dokazala da meditacije jogi letača mogu smanjiti kolektivni stres i tako smanjiti kriminal, nasilje i bolesti. Obećavao je da će tako unaprediti i ugled tadašnje SRJ u svetu.

Osvojili su 62.737 glasova.

Jezdimir Vasiljević - "Bio sam i nosač tašne bankarima"

Poznat pod nadimkom Gazda Jezda, bio je predsednički kandidat 1992. Govorio je:

- Jedno vreme sam bio i nosač tašne bankarima i biznismenima. Kupovao sam zanat. Ja sam kompjuter. Moram da nastavim da se borim sve dok ne oborim ovaj režim, ne na kolena, već na leđa. Režim moram da uništim. Organizovaću ljude koji žive u Jugoslaviji i patriote iz inostranstva koji će uništiti sadašnji režim.

Jezdimir Vasiljević

Tadašnji predizborni Vasiljevićev spot bio je prava treš estetika devedesetih godina, kada on, sa Svetim Stefanom u pozadini, poziva građane da glasaju za njega, pod sloganom "Čovek promena".

Osvojio 61.729 glasova.

Umro je 2021. godine.

Kurir.rs/ Foto/Source:Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja