01:47

Na dan sećanja predsednik Vučić poručio: Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo!

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA ZLOČINAČKE AGRESIJE

PATRIJARHOVE REČI DIRNULE SVE SRBE! BILI SMO SUOČENI SA ZLOM PRED KOJIM UM STAJE: Svako ubistvo je tragedija i poraz ljudskog roda

Politika -

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je na komemoraciji žrtvama zločinačke NATO agresije

- Vrhunac stvaranja, vrhunac Božije ljubavi je čovek, ljudsko biće. Čovek već u svojoj drugoj generaciji vrši greh bratoubistva. Od tada, pa do danas, neprekidno se ova scena ponovila i neprekidno se ponavlja.

Bratoubica ljubavi poništava i ukida drugog čoveka, ukida bližnjeg, ali on ne zna da time poništava i svoj lik, poništava sebe jer atakuje na sopstvenu prirodu.

Stoga je svako ubistvo bratoubistvo jer svi su ljudi stvoreni kao deca Božija i međusobno kao braća. Svako pojedinačno ubistvo na bilo kojoj tački sveta jeste tragedija, sramota i poraz čitavog ljudskog roda.

Danas smo se okupili u Kraljevu da uznesemo molitvu i održimo dostojanstven pomen žrtvama, ali i da vidamo i isceljujemo rane nanete organizovanim antičoveštvom - podsetio je patrijarh.

Porfirije je podsetio da je 19 država učestvovalo u razaranju naše zemlje i podsetio na lažne vesti i klevete koje su zapadni mediji širili o srpskom narodu i o srpskoj crkvi.

- Jedini kriterijum bio je i jeste moć i sila. Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje, pred kojim ostajemo nemi i bez reči. Naše ćutanje i tišina su drugačiji od onog Adornovog koji je rekao da ne treba pisati poeziju posle Aušvica - rekao je patrijarh.

On se pomolio i za mir u Ukrajini, na Bliskom istoku, u Africi i svuda drugde.

- Molimo se i za one koji nas kleveću. Mi njih progoniti i klevetati nećemo, ali istinu ćemo govoriti - poručio je patrijarh.

PREKO 3.500 ŽRTAVA AGRESIJE

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogaćenim uranijumom.

Bonus video:

03:31

General-major u penziji Luka Kastratović o vojnoj strategiji koju je Srbija primenila tokom NATO agresije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track