AMBASADOR AMERIKE SUTRA U SRBIJI: Kristofor Hil predaje akreditivno pismo predsedniku Vučiću
Foto: ROBERT ATANASOVSKI AFP Profimedia

AMBASADOR AMERIKE SUTRA U SRBIJI: Kristofor Hil predaje akreditivno pismo predsedniku Vučiću

Politika -

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil sutra stiže u Beograd, kada treba da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik Vučić primiće sutra akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora. Prvo akreditivno pismo primiće od Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto, ambasadora Federativne Republike Brazil, a potom i od Kristofer Hila, ambasador Sjedinjenih Američkih Država. Događaj je zakazan za 17.00 sati, u Palati Srbija.

Hil je sredinom ovog meseca položio zakletvu, dok je pripreme za dolazak počeo mnogo ranije.

- Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću. Stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja - naveo je prilikom polaganja zakletve.

Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu bio od novembra 2019. godine. Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji.

Hil je bio specijalni izaslanik SAD za Kosovo i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra pred Odborom za spoljne poslove Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je naveo da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Tokom pretresa Hil je dodao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

Ambasador Hil je inače diplomatsku karijeru počeo upravo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a po po povratku u region preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track