GRADIĆE SE SRPSKA KUĆA: Dodik i Brnabić dogovorili dalju podršku srpskoj zajednici u Mostaru
Foto: AP / Laszlo Balogh, Zorana Jevtić

sastanAk u Vladičanskom dvoru

GRADIĆE SE SRPSKA KUĆA: Dodik i Brnabić dogovorili dalju podršku srpskoj zajednici u Mostaru

Politika -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i u celoj Federaciji BiH.

On je rekao da postoji mogućnost da u Mostaru bude izgrađena srpska kuća, koja bi bila multifunkcionalna.

"Ostaje da operativno vidimo na koji način doći do kompletnog projekta izgradnje srpske kuće u Mostaru", rekao je Dodik posle sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru sa predstavnicima Srba u ovom gradu i premijerkom Srbije.

On je rekao da su ih predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali o položaju Srba, koji, kako je naveo, nije dobar.

"Položaj srpskog naroda mora biti nesumnjivo i bez odlaganja popravljen, da bi se Srbi ovde osećali kao konstitutivan narod, što imaju pravo po Ustavu, treba da imaju određene kvote pri zapošljavanju i učešću u javnoj vlasti", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je sada na mnogo nižem nivou u odnosu na zastupljenost Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Govoreći o projektima izgradnje aerodroma Trebinje i hidroelektrane "Buk Bijela", Dodik je naveo da ih Bošnjaci "nepotrebno zaustavljaju na nivou zajedničkih institucija".

"Mislim da ćemo to pitanje rešiti. Svima nam trebaju investicije. Prioritetni projekti, što se tiče nas u Republici Srpskoj su 'Buk Bijela', aerodrom Trebinje, izgradnja auto-puteva, elektrana i to je nešto što mislimo da ne bi trebalo nikome u BiH da pravi problem", naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

On smatra da nadležnost za te projekte snose isključivo entiteti i da ako oni odluče, onda državni nivo ne bi smeo da bude problem ili da bude osporavanja bilo čega.

"Činjenica da smo 'Bratoljub' u Bratuncu, most i okolnu strukturu, radili sedam godina govori samo o tome kakva je uloga zajedničkih institucija BiH i ja verujem da to možemo da popravimo. Ne vidim razloga da neko u Sarajevu zaustavlja bilo šta i rekao sam i premijerki Srbije da ukoliko uđemo svi u opštu blokadu, onda ovde zaista neće biti ničega", kazao je Dodik.

Brnabić i Dodik prisustvuju Medjunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track