ULJAREVIĆ (IPSOS): Vučić je vodio odgovornu kampanju, dok se SPS ponašao nonšalantno SAM JE OSVOJIO 60%, SVI OSTALI 40%
Foto: Printscreen/Youtube

ipsos

ULJAREVIĆ (IPSOS): Vučić je vodio odgovornu kampanju, dok se SPS ponašao nonšalantno SAM JE OSVOJIO 60%, SVI OSTALI 40%

Politika -

Marko Uljarević, direktor IPSOS stratedžik marketinga, komentarisao je način na koji su stranke i političari vodili predizbornu kampanju, gostujući u emisiji OKO na Radio televiziji Srbije.

Marko Uljarević
foto: Printscreen/Youtube

Uljarević je posebno istakao način na koji je kampanju vodio Aleksandar Vučić u odnosu na Socijalističku partiju Srbije.

- Vučić je polovinu vremena u emisijama u kampanji potrošio govoreći o izazovima koji su pred Srbijom, ne dižući lažna očekivanja naroda, za razliku od SPS-a koji se ponašao nonšalantno - naveo je Uljarević.

Marko Uljarević se osvrnuo na procene IPSOS-a pre izbora.

- Što se tiče rezultata, ovaj put smo radili istraživanje u veoma teškoj situaciji, jedanaest godina je prošlo od poslednjeg popisa, korona je uticala na demografske razlike i prisutno stanovništvo. Izlaznost smo procenili perfektno, naša procena je bila da će na izbore izaći 58,7% koliko je i izašlo u ovom trenutku. Predsedničke izbore smo procenili tako da će Aleksandar Vučić dobiti 60,1%. Ni u jednom trenutku nismo mogli da ocenimo ovako visoko Dveri - rekao je Uljarević.

– Ne pamtim kad smo imali visoki procenat izlaznosti, Vučić je uprkos tome osvojio 60 posto glasova a svi ostali opozicioni kandidati 40. Đilas je tvrdio da im je potrebna samo veća izlaznost pa će da pobede, ali daleko su bili od pobede - dodao je on.

Marko Uljarević
foto: Printscreen/Youtube

Naglasio je da bi u untrašnjem politčkom životu Srbije moglo doći do promena u pogledu saradnje između političkih partija, a da bi na sve to mogla uticati međunarodna nestabilnost.

- Mogao bih da zamislim da neko od proevropskih opozicionih stranaka bude deo nove Vlade ili da je podrži. Koliko god mi razmisljali iz ove perspektive, mi nismo svesni šta Srbiju sve čeka i koliko će međunarodna nestabilnost, bez obzira na sve ono što opterećuje naše unutrašnje odnose, uticati da se promeni dinamika našeg unutrašnjeg političkog života i da to sve izgleda drugačije.

Uljarević se dotakao i aktuelnog rata u Ukrajini, govoreći o tome da su građani Srbije prioritet i objasnio kako treba da postavimo stvari na pravi način.

- Nametnuta dihotomija Rusija ili Zapad uvodi nas u jednu zonu iracionalnog, gde ne razmisljamo o stvarnim posledicama. Ako postavimo stvari na pravi način, a to je Srbija ili Rusija, Srbija ili Zapad, Srbija ili bilo ko onda imamo ono što je potrebno građanima Srbije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:20

STRUČNJACI O BUDUĆOJ VLADI: Ne treba da gledamo lične interese već šta će državu gurati napred

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track