"RAČAK" RASKRINKAN: Ovo su fotografije "nedužnih civila" u uniformama terorističke OVK
Foto: Printscreen/Facebook, Printscreen/RTS

"Dosije Kosovo"

"RAČAK" RASKRINKAN: Ovo su fotografije "nedužnih civila" u uniformama terorističke OVK

Politika -

U filmu "Dosije Kosovo - Račak" autorke Slađane Zarić prikazane su fotografije pripadnika Račke OVK jedinice koje demantuju tezu da su u Račku ubijeni, kako se govorilo, "nedužni civili".

Na fotografijama su: Nedžad Ramadani, Ljufti Biljali, Sadik Osmani, Ragip Bajrami.

Račak je bio prva tačka optužnice, jedini događaj za koji se teretio bivši predsednik Jugoslavije a koji se dogodio pre početka bombardovanja 1999. godine. Krajnji epilog suđenja u Hagu je da za Račak niko nije osuđen.

- Jedina presuda za Račak, za ono što je korišćeno kao razlog za bombardovanje Jugoslavije, doneta je u sudu u Prištini 2002. godine kada je za ubistvo u Račku na 15 godina zatvora bio osuđen pripadnik policije iz Uroševca koji po sopstvenom priznanju koji iznosi u novom RTS filmu, u Račku toga dana nije ni bio - rekla je autorka emisije Slađana Zarić.

U optužnici protiv generala policije Vlastimira Đorđevića nema Račka. U njegovoj presudi, događaj u Račku se navodi samo u hronologiji dešavanja na Kosovu a ne kao optužujući događaj koji je podložan dokazivanju.

Slučaj Račak je bio prekretnica koja je poslužila kao retorički argument usmeren protiv SR Jugoslavije, kao i "opravdanje" za NATO agresiju protiv SRJ.

Dokumentarno- igrani film ”Račak” deo je serijala "Dosije Kosovo", koji Radio televizija Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track