VISOKA ZVANIČNICA STEJT DEPARTMENTA U POSETI ZAPADNOM BALKANU: Pomoćnica državnog sekretara Amerike u utorak u Srbiji
Foto: Kurir TV

od 25. do 29. aprila

VISOKA ZVANIČNICA STEJT DEPARTMENTA U POSETI ZAPADNOM BALKANU: Pomoćnica državnog sekretara Amerike u utorak u Srbiji

Politika -

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid (Donfried) boraviće na Zapadnom Balkanu od 25. do 29. aprila, saopštio je Stejt department.

Posetu regionu Donfrid će početi na KiM 25. aprila, gde će, kako je najavljeno, zahvaliti Kosmetu što pružaju utočište Avganistancima i Ukrajincima, i podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije, navode iz Stejt departmenta. Ona će u Prištini razmotriti izglede za napredak dijaloga sa Beogradom.

Donfrid će zatim otputovati u Beograd 26. aprila kako bi pozvala Srbiju da pojača reforme u cilju evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet. Američka zvaničnica će u Beogradu razgovarati o mogućnostima energetske diversifikacije i bilateralnim bezbednosnim i ekonomskim vezama. Ona će i u Beogradu ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

U Bosni i Hercegovini (BiH) 27. aprila, Donfrid će ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem institucija na svim nivoima vlasti i pozvaće BiH da ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Sa zvaničnicima Severne Makedonije Donfrid će 28. aprila izraziti snažnu podršku pregovorima te zemlje o pristupanju EU i zahvaliti na pomoći Ukrajini. Američka diplomatkinja će pozvati najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Tokom posete Albaniji 28. aprila Donfrid će obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Donfrid će otputovati u Crnu Goru 29. aprila, gde će istaći podršku SAD i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU. Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja će zahvaliti Crnoj Gori na tome što se pridružila sankcijama prema Rusiji u znak podrške Ukrajini.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

13:51

Na Srbiji je da odluči da li će uvesti sankcije Rusiji: Pomoćnica državnog sekretara SAD ekskluzivno za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track