GOLI INTERES: Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donbasu, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu i Metohiji!
Foto: EPA YURI KOCHETKOV

KARTE SU OTVORENE

GOLI INTERES: Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donbasu, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu i Metohiji!

Politika -

Ruski predsednik računao je na kosovski presedan i pre invazije
na Ukrajinu, i to je najbolnija istina o cinizmu i nejednakim standardima
velikih sila, koji su uvek postojali, ocenjuju sagovornici Kurira

Ruski predsednik Vladimir Putin potegao je proglašenje nezavisnosti Kosova kao argument za osamostaljivanje Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), čime je samo pokazao da su mu interesi i pozicija Rusije u globalnom političkom i ekonomskom zemljotresu neprikosnoveni i važniji od tradicionalnih prijateljstava, poput onog sa Srbijom.

Ovaj Putinov manevar trebalo bi da deluje otrežnjujuće za sve koji i dalje podgrevaju lažnu dilemu da li Srbija treba da gleda isključivo svoje interese. Sada je više nego ikad ranije važno da naša zemlja nastavi da vodi sopstvenu politiku, čije su težište naši nacionalni i državni interesi i pozicija slobodne i nezavisne države.

Samoopredeljenje RS

Putin je u razgovoru s generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom rekao da je presedan već napravljen i da su DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu.

- Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta Međunarodnog suda UN o Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da prilikom realizacije prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu od centralnih vlasti da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi s Kosovom i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo da proglase svoj suverenitet, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen - izjavio je Putin.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Kurir da je Putin računao na kosovski presedan i pre invazije na Ukrajinu i da je njegova poruka „najbolnija istina o cinizmu i nejednakim standardima velikih sila, koji su uvek postojali“.

- Putin je očigledno i neposredno pre invazije Rusije na Ukrajinu i pre priznanja osamostaljenih republika Donjeck i Lugansk imao u glavi Kosovo. Sada su Zapad i Rusija u pat-poziciji. S jedne strane, Zapad optužuje Putina da ohrabruje separatizam u Ukrajini, a s druge strane, Moskva odgovara da je Zapad na isti način ohrabrivao separatizam kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ovo je ogolilo najbolniju istinu, a to je da su velike sile apsolutno spremne da koriste nejednake standarde. U tome nema nikakve razlike između Amerike i Rusije - naglašava Jakšić.

On ocenjuje da će Putinovo pozivanje na slučaj Kosova imati posledice i u Republici Srpskoj, gde će retorika Milorada Dodika o samoopredeljenju biti samo pojačana.

- Dodik će kao najverniji saveznik Moskve dobiti nova ohrabrenja od Putina da ide na kartu samoopredeljenja. To su ti potezi koji se na Zapadu čitaju kao maligni uticaj Rusije na zapadnom Balkanu - upozorava Jakšić.

Zapad započeo igru

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je Putinova izjava potpuno u skladu s odlukom MSP, kojem se Srbija svojevremeno obratila.

- Da li smo se mi na dobar način obratili ili ne, drugo je pitanje, ali odluka je bila jasna - da deklaracija koju je donela Priština nije protivna međunarodnom pravu. Dakle, to je univerzalna odluka, koja sada može da važi i za druge slučajeve. Rusi se na to pozivaju, što ne znači da oni prihvataju nezavisnost Kosova. Oni se samo pozivaju na isti model kada se radi o Lugansku i Donjecku, a i nama to otvara mogućnost da se u određenom momentu pozovemo na tu odluku, na primer, za sever Kosova, gde bi srpski organi mogli da donesu istu takvu deklaraciju. U momentu kada procenimo da nam se to isplati, i Republika Srpska može isto da uradi. Realnost je da je Zapad prihvatio takvu odluku jer su oni kontrolisali Međunarodni sud pravde i sada je i na nama i na Rusima da tu istu odluku okrenemo na način koji nama koristi i da je primenjujemo gde nam se isplati - smatra on.

Jaksić
foto: Dado Djilas

Na opasku da to onda može da ide unedogled, Anđelković naglašava da je tako Zapad izabrao:

- Zaista nema kraja. Bilo bi iracionalno da i Rusi i Srbi sada prihvate da to Zapad koristi samo kad njima odgovara, a da se mi uzdržavamo da isto koristimo kad nama odgovara. Ako su započeli tu igru, onda ta igra važi za sve. Drugo pitanje je da li je to dobra igra. U tom slučaju bi morali da odustanu od nezavisnosti Kosova, pa da se sve vrati na nultu tačku.

ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR POLICIJE

Rusija je i do sada mogla da promeni svoj stav, pa nije

l Lider Pokreta socijalista i ministar policije Aleksandar Vulin ocenjuje da je Putin nastavio da odgovara Zapadu istim argumentima i istim rečnikom kojim su oni objašnjavali bombardovanje Srbije.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

- Rusija je i do sada mogla da promeni svoj stav, pa nije, i ne verujem da će to uraditi i sada. Nisam zadovoljan što je predsednik Putin pomenuo odgovor Međunarodnog suda pravde na glupo Jeremićevo pitanje u kontekstu lažne države Kosovo, ali sam zadovoljan baš svim njegovim izjavama u decenijama iza nas po pitanju podrške Srbiji u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, za Republiku Srpsku, odbrane Srba od rezolucije Velike Britanije po kojoj je trebalo da Srbi postanu prvi genocidni narod u istoriji, zadovoljan sam zbog pomoći jačanju naše armije, carinskim povlasticama, povlašćenoj ceni gasa i poštovanju koje se Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću iskazivalo i koje se iskazuje i danas - rekao je on.

SREĆKO ÐUKIĆ, BIVŠI DIPLOMATA

Priznao je nezavisnost Kosova

l Bivši diplomata Srećko Ðukić smatra da je Putin izjavom da se samoopredeljenje i nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike temelje na kosovskom presedanu faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova:

Srećko Đukić
foto: BETA/Ognjen Radosavljević

- Presedan se priznaje kao deo međunarodnog prava, a ovim iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosti i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve. Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu.

Naslovna 04.28.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs / Ivana Kljajić

Bonus video:

00:39

PORUKA DŽOZEFA BAJDENA: Putin nije uspeo da podeli NATO, član 5 VIDIM KAO SVETU OBAVEZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track