TEŠKE ODLUKE: Vučić se obraća naciji za Đurđevdan, slede izuzetno važni razgovori o budućnosti Srbije!
Foto: Kurir TV

veliki izazovi

TEŠKE ODLUKE: Vučić se obraća naciji za Đurđevdan, slede izuzetno važni razgovori o budućnosti Srbije!

Politika -

Pred Srbijom su teški izazovi, latentni, mada i već sve otvoreniji pritisci na našu zemlju se pojačavaju, te je odluka državnog vrha da se situacija pažljivo sagleda i napravi plan za budućnost kako bi se očuvali naši nacionalni interesi državnički mudra i veoma odgovorna, ocenjuju analitičari.

Oni su tako protumačili odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obraćanje naciji, koje je bilo najavljeno za petak, odloži za sedam dana, konkretno za Đurđevdan, 6. maj.

- Predsednik Aleksandar Vučić imaće narednih dana brojne važne razgovore o budućnosti Srbije, kao i značajne sastanke u pripremi planova i programa, koji su od najvećeg interesa za budućnost Srbije, te će, u koordinaciji s premijerkom Anom Brnabić, izneti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima - navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, tema obraćanja predsednika Vučića trebalo bi da bude pozicija Srbije, pritisci da se uvedu sankcije Rusiji, ali je trebalo da bude reči i o energentima, nafti i gasu, platama i penzijama.

Inače, predsednik Vučić je u četvrtak poručio i da je posle izbora glavni zadatak da se što pre oformi najbolja moguća vlada koja će se uhvatiti ukoštac s velikim problemima.

Predsednik je najavio i da će narednih dana imati seriju važnih događaja kojima će prisustvovati kao i susreta sa stranim državnicima. U nedelju u Donjoj Gradini prisustvovaće pomenu jasenovačkim žrtvama, potom ide u Grčku, a zatim i u Nemačku, gde će se najverovatnije sresti s kancelarom Olafom Šolcom.

Dejan Vuk Stanković
foto: Beta/Media Centar

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je do odlaganja obraćanja došlo upravo zbog toga što će predsednik Vučić narednih dana imati skup sastanaka koji mogu biti važni za našu zemlju sa političkog i ekonomskog stanovišta.

- Predsednik Vučić se odlučio za neku vrstu političkog tajm-auta kako bi se preciznije sagledale sve okolnosti u kojima se Srbija nalazi. Ovo je dinamičan period i na dnevnom nivou se stvari dešavaju. Srbija je izložena pritiscima. Put koji je bio trasiran pre šest meseci sada nije isti zbog svih dešavanja na globalnom nivou i sada je neophodno drugačije postaviti stvari - objašnjava Stanković dodajući da je verovatno zbog toga došlo do odlaganja obraćanja, ali i zbog sagledavanja svih stvari koje treba da utiču na formiranje novih organa vlasti.

- Ovo je promišljen gest, nikako iznuđen. Očigledno su neki jako važni sastanci, posle kojih će mnoge stvari biti jasnije, zakazani za neki naredni period, pa je predsednik želeo da prvo to obavi, pa tek onda da izađe pred javnost - kaže Stanković podvlačeći da je reč o gestu koji je usledio radi što boljeg razumevanja situacije i vremena u kojem živimo Analitičar Branko Radun takođe smatra da je posredi nešto mnogo važno i konkretno čim je predsednik odložio svoje obraćanje.

Saša Janković, Srđan Škoro, Pokret slobodnih građana, opozicija, Branko Radun
foto: Fonet

- Ili nešto treba da se desi u narednih nekoliko dana, kao na primer da se sklopi neki posao, ili će biti donete neke važne odluke - kaže Radun podvlačeći da živimo u izuzetno turbulentnom trenutku u kojem je živa diplomatska aktivnost prvenstveno zbog rata u Ukrajini, ali i zbog ekonomske krize koja pogađa Evropu.

- U svakom slučaju, predsednik će izaći s nečim konkretnim i, očigledno, jako važnim - zaključuje Radun.

KORISTI SITUACIJU

Osmanijeva u SAD lobira o članstvu KiM u NATO!

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je u SAD s liderom parlamentarne većine u Predstavničkom domu, kongresmenom Darelom Isom o značaju članstva Prištine u NATO, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Gazetu ekspres. Osmanijeva se sastala i s kopredsedavajućim Komiteta za evropsku bezbednost i saradnju kongresmenom Stenijem Hojerom, senatorom Benom Kardinom i kongresmenom Stivom Koenom. Hojer je uverio Osmanijevu da će Kosovo i dalje imati "snažnu američku podršku", saopšteno je iz njenog kabineta.

Kurir.rs/B.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track