PREMIJERKA BRNABIĆ UČESTVOVALA NA MEĐUNARODNOJ DONATORSKOJ KONFERENCIJI ZA UKRAJINU: Srbija daje donaciju od 3 miliona evra
Foto: Beta/Slobodan Miljević

putem video linka

PREMIJERKA BRNABIĆ UČESTVOVALA NA MEĐUNARODNOJ DONATORSKOJ KONFERENCIJI ZA UKRAJINU: Srbija daje donaciju od 3 miliona evra

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas putem video linka na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja se održava u Poljskoj, u Varšavi.

Polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih lica na svojoj teritoriji, od kojih se nažalost veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, Republika Srbija je svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva. Stoga Republika Srbija će dati humanitarnu donaciju u iznosu od 3 miliona evra za pomoć deci, kao i raseljenima unutar i van Ukrajine, koja će biti upućena kroz UN sistem, od čega 1,5 milion preko Fonda UN za decu (UNICEF) i 1,5 milion preko Kancelarije Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR).

Premijerka Brnabić rekla je da Srbija, od početka konflikta, sa posebnom pažnjom prati posledice pre svega na civilno stanovništvo, tešku humanitarnu situaciju i povećanje broja izbeglica i interno raseljenih lica, i dodala da je potrebno stvoriti uslove za isporuku humanitarne pomoći i podržati sve napore za zaustavljanje konflikta.

Brnabić je podsetila da je Republika Srbija 24. marta glasala za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN. Takođe, Vlada Republika Srbija 27. februara usvojila je odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i po prvi put aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

„Građani Srbije saosećaju sa građanima Ukrajine u njihovoj želji za povratak normalnom životu u kojem će buduće generacije živeti bez straha od rata“, zaključila je Brnabić u obraćanju.

Međunarodnu donatorsku konferenciju zajednički organizuju premijeri Poljske i Švedske, Mateuš Moravjecki i Magdalena Anderson, u saradnji sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track